Acesta a avut o convorbire telefonică, luni, cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, relatează Reuters, citat de Agerpres.
„Tocmai am vorbit cu preşedintele Consiliului European Charles Michel. Am salutat importanţa acordului UK/UE drept un nou punct de pornire pentru relaţia noastră, între parteneri egali”, a postat Boris Johnson pe Twitter.
„Aşteptăm cu nerăbdare ratificarea oficială a acordului şi să lucrăm împreună la priorităţi comune, precum combaterea schimbării climatice”, a adăugat el.
Ambasadorii UE au dat undă verde pentru aplicarea provizorie a acordului de la 1 ianuarie
Reprezentanţii statelor membre ale Uniunii Europene au dat luni undă verde aplicării provizorii de la 1 ianuarie a acordului post-Brexit încheiat săptămâna trecută între Bruxelles şi Londra, în aşteptarea aprobării documentului de către Parlamentul European la începutul anului viitor, transmite AFP.
‘Ambasadorii (Celor 27) au aprobat în unanimitate aplicarea provizorie de la 1 ianuarie 2021 a acordului de comerţ şi cooperare între UE şi Regatul Unit’, a transmis pe Twitter preşedinţia germană în exerciţiu a Consiliului UE.
Adoptarea oficială de către guvernele UE este aşteptată să aibă loc cel târziu marţi, ora locală 15:00 (14:00 GMT), adaugă aceeaşi sursă.
Votul în parlamentul britanic urmează să se desfăşoare miercuri.
Ce spun țările implicate
Acordul comercial post-Brexit dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit este ”o veste bună pentru întreaga lume”, a declarat duminică viitorul preşedinte elveţian şi ministrul Economiei Guy Parmelin pentru ziarul Sonntags Zeitung, relatează AFP.
Şi aceasta este o veste bună ”şi pentru Elveţia”, a adăugat Guy Parmelin care va prelua preşedinţia rotativă a ţării la 1 ianuarie, fiind o primă reacţie a Elveţiei la acordul semnat in extremis săptămâna aceasta.
Cu toate acestea, Guy Parmelin nu a comentat ce ar putea însemna acordul pentru negocierile în curs între Elveţia şi Uniunea Europeană. „Acum aşteptăm textul şi vom analiza întreaga situaţie”, a adăugat el.
Potrivit experţilor, guvernul elveţian este presat să negocieze un acord mai bun cu UE pentru a amortiza şocul economic al Brexitului, comentează ziarul citat.
Londra şi Bruxelles au semnat joi un acord post-Brexit, după 10 luni de negocieri intense şi în contextul în care Marea Britanie, care a ieşit oficial din Uniune la 1 ianuarie 2020, urmează să părăsească piaţa comună la 1 ianuarie 2021.
După ce a refuzat din nou să adere la Uniunea Europeană în 1992, Elveţia a votat în 2000 în favoarea unor acorduri bilaterale cu blocul comunitar.
Sursă foto: Inquam Photos / Melinda Nagy