Într-un interviu acordat pentru săptămânalul britanic The Spectator, ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace anunță că este „foarte improbabil” ca Londra şi aliaţii săi să intervină în caz de invazie rusă în Ucraina. El a subliniat faptul că Ucraina nu este un membru NATO, deci sunt șanse foarte mici să fie ajutată de trupele britanice.

„Ucraina nu este un membru NATO, deci este foarte improbabil ca cineva să trimită trupe în Ucraina împotriva Rusiei”, a declarat ministrul britanic.

Totodată, el a subliniat faptul că nu vrea să răspândească informații false, adăugând că inclusiv ucrainieni sunt conștienți de acest aspect.

„Nu ar trebui să-i facem pe oameni să creadă că am face-o. Ucrainenii sunt perfect conştienţi”, a adăugat el, în contextul în care preşedintele americna Joe Biden a respins deja o opţiune militară.

Pe de altă parte, el a adăugat că există și alte măsuri care ar putea fi luate în acest sens. „Există cu siguranţă sancţiuni economice profunde, serioase şi de durată care ar putea fi luate”, a subliniat ministrul britanic al Apărării.

Amintim faptul că, precizările ministrului Apărării nu sunt întâmplătoare și vin după ce, în cadrul unei convorbiri telefonice cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski care a avut loc în cursul zilei de vineri, prim-ministrul britanic Boris Johnson a declarat că Londra îşi va folosi „toată puterea diplomatică şi economică” pentru a împiedica orice „agresiune” rusă faţă de Ucraina, potrivit Downing Street.

De asemenea, de mai multe ori, Londra a avertizat Moscova, inclusiv verbal într-o convorbire de luni dintre Johnson şi Vladimir Putin, faţă de „greşeala strategică” pe care o reprezintă orice incursiune în Ucraina.

Mesajul lui Vladimir Putin pentru Boris Johnson

Referitor la opinia Rusiei în acest sens, în urmă cu o săptămână Kremlinul avea o cu totul altă variantă și anunța că extinderea NATO amenință Rusia și a încălcat asigurările care i-au fost date atunci când Uniunea Sovietică s-a prăbușit în 1991.

„Vladimir Putin a oferit o schiță detaliată a evaluării sale principale asupra situației actuale din jurul Ucrainei. S-a subliniat că toate acestea se întâmplă pe fondul „expansiunii” militare active pe teritoriul Ucrainei de către țările NATO care creează o amenințare directă la adresa securității Rusiei”, a spus Kremlinul.

Precizările Rusiei veneau după ce, la acel moment, Boris Johnson l-a avertizat pe Putin că orice acțiune de destabilizare împotriva Ucrainei ar fi o greșeală strategică cu consecințe semnificative, potrivit Downing Street.

Totodată, se pare că în timpul discuției, Johnson „a subliniat angajamentul Regatului Unit față de integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei și a avertizat că orice acțiune de destabilizare ar fi o greșeală strategică care ar avea consecințe semnificative”.

„El și-a exprimat îngrijorarea profundă a Regatului Unit cu privire la acumularea de forțe ruse la granița cu Ucraina și a reiterat importanța lucrului prin canale diplomatice pentru a reduce tensiunile și a identifica soluții durabile”, informează Reuters.