Imigrația a crescut din nou, după ce în timpul pandemiei a înregistrat o scădere, iar presa britanică estimează că anul acesta va atinge cifre record. Statisticile oficiale sunt așteptate să apară cât mai curând.

„Nu există niciun motiv raţional pentru care Marea Britanie să nu-şi poată forma propriii tractorişti şi culegători de fructe, pentru a face să scadă imigraţia”, a declarat ministrul de Interne Suella Braverman luni, 15 mai, potrivit AFP.

Marea Britanie va acorda 45.000 de vize sezoniere pentru agricultură în 2024

Cu toate acestea, guvernul britanic insistă să acorde din nou vize sezoniere pentru agricultură, decizia fiind anunțată în cadrul unei reuniuni privind sectorul agro-alimentar, desfăşurată marţi.

„Regulile actuale aduc flexibilitate sistemului, în funcţie de necesităţi”, a explicat un purtător de cuvânt al premierului Rishi Sunak, precizând că Regatul Unit cunoaşte o rată a şomajului „istoric scăzută”, de 3,9% între ianuarie şi martie.

Sectorul agricol din Marea Britanie este afectat de creșterea costurilor, care accentuează concurența produselor de import. De asemenea, Brexitul a îngreunat venirea lucrătorilor europeni, de obicei angajați pe scară largă la muncile câmpului.

Downing Street a promis, de asemenea, să protejeze în mai mare măsură sectorul agricol în viitoarele acorduri comerciale. Acordul încheiat la finele lui 2021 cu Australia a fost aspru criticat pentru acordarea de „concesii” unor produse alimentare australiene importate, precum şi pentru lipsa protejării denumirilor unor cunoscute produse britanice.

„Agricultura britanică şi produsele britanice nu pot trece în planul al doilea. Ştiu că unii au avut această impresie în trecut”, a subliniat premierul Rishi Sunak într-o scrisoare adresată experților din acest domeniu.

Executivul de la Londra prevede, de asemenea, mobilizarea a milioane de lire sterline pentru a-i ajuta pe exportatorii de produse agricole şi piscicole.

În luna februarie, guvernul britanic a anunțat subvenții pentru „stimularea inovaţiei, susţinerea producţiei alimentare, îmbunătăţirea sănătăţii şi bunăstării animalelor şi protejarea mediului”, care ar urma să fie acordate în paralel cu aplicarea programelor pentru înlocuirea ajutoarelor europene.

Nigel Farage a recunoscut că Brexitul a eșuat

Politicianul britanic Nigel Farage, unul dintre cei care au militat pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, a declarat că „Brexitul a eşuat” din cauza membrilor Partidului Conservator, aflat la guvernare.

Potrivit lui Nigel Farage, Marea Britanie nu a beneficiat din punct de vedere economic de pe urma Brexitului.

„Marea Britanie nu a beneficiat de Brexit din punct de vedere economic, deşi ar fi putut. (…) Ceea ce a demonstrat Brexitul, mi-e teamă, este că politicienii noştri sunt aproape la fel de inutili precum erau comisarii de la Bruxelles.

Am gestionat total greşit situaţia şi, dacă observăm lucruri simple, precum evoluţiile companiilor, impozitele corporative, îndepărtăm companiile din ţară”, a spus politicianul într-un interviu pentru BBC.

Farage a adăugat că Brexitul a eșuat, dovada fiind faptul că Marea Britanie ar trebui, teoretic, să aibă mai mult control asupra domeniului afacerilor, însă acest lucru nu se simte.

„În mod discutabil, acum ar trebui să avem din nou controlul, reglementăm domeniul afacerilor mai mult decât în perioada când eram membri ai Uniunii Europene. Brexitul a eşuat”, a continuat el.