Astfel, BCC şi-a revizuit în scădere estimările privind evoluţia economiei Marii Britanii în acest an, la 0,6%, de la o prognoză anterioară de 0,8%.
"Nimic nu este sigur, dar cred că economia a revenit pe creştere în acest trimestru, deşi într-un ritm modest", a declarat ecnomistul şef al BCC, David Kern. Acesta a adăugat: "Deşi în prognoză se arată că al doilea trimestru va fi slab, nu cred ca că va negativ".
Un pachet de măsuri fiscale în valoare de 4 miliarde de lire sterline ar fi compatibil cu menţinerea credibilităţii Marii Britanii şi nu ar pune în pericol ratingul nostru "AAA". Prioritatea critică o reprezintă sprijinirea creşterii economiei în timp ce este redus deficitul’, a afirmat Kern.
Comitetul de politică monetară al Băncii Angliei (BoE) a injectat luna trecută încă 50 miliarde de lire sterline (79 miliarde de dolari) în sistemul financiar, ca parte a eforturilor de a sprijini redresarea fragilă a economiei Marii Britanii.
Anul trecut, BoE a decis să activeze programul de cumpărare de active, cu încă 75 miliarde de lire sterline (116 miliarde de dolari), după ce a injectat 200 milioane de lire sterline în perioada martie 2009 – ianuarie 2010, prin programul quantitative easing (QE). Aceasta este o strategie de politică monetară ce presupune injectarea unei cantităţi mari de bani în sistem atunci când este nevoie, pentru a menţine nivelul dobânzilor pe termen scurt la un nivel foarte mic şi a oferi suficientă lichiditate băncilor pentru a revigora creditarea.
Marea Britanie este în pragul unei recesiuni după ce în ultimul trimestru al anului trecut Produsul Intern Brut a înregistrat o contracţie de 0,2% comparativ cu trimestrul precedent, după o creştere de 0,6% în trimestrul al treilea. O recesiune este definită în mod tehnic drept două trimestre consecutive de contracţie a economiei.
Recent, Fondul Monetar Internaţional şi-a revizuit estimările pentru Marea Britanie, prognozând că în acest an va înregistra o creştere de dar 0,6%, comparativ cu un avans de 1,6% cât estima anterior.
SURSA: Agerpres