Premierul David Cameron a anunţat marţi că Marea Britanie intenţionează să devină prima ţară occidentală care va vinde obligaţiuni islamice (sukuk), a anunţat marţi premierul David Cameron la Forumul Economic Mondial Islamic ce se desfăşoară la Londra, transmit Bloomberg şi Reuters.
David Cameron a explicat că Londra va deveni un centru financiar islamic iar la bursă va fi creat un indice bursier islamic. Anul viitor vor fi emise obligaţiuni islamice de 200 milioane de lire sterline (320 milioane de dolari).
Obligaţiunile islamice sunt girate de active sau flux de numerar deoarece religia islamică interzice perceperea dobânzilor. Aproximativ 60% din obligaţiunile islamice globale sunt emise din Malaezia.
‘Deja Londra este cel mai mare centru pentru finanţele islamice din afara lumii islamice. Astăzi ambiţia noastră este să mergem şi mai departe. Deoarece eu nu vreau ca Londra să fie doar o mare capitală a finanţelor islamice din lumea occidentală. Vreau ca Londra să fie alături de Dubai şi Kuala Lumpur una din cele mai mari capitale ale finanţelor islamice din lume’, a declarat premierul britanic.
Industria bancară globală islamică ar urma să ajungă la 1.800 miliarde de dolari până la sfârşitul acestui an, confirm firmei de consultanţă EY.
London Stock Exchange a anunţat marţi că intenţionează să lanseze un indice bursier islamic care va identifica companiile care operează conform principiilor islamice.
A noua ediţie a Forumului Economic Mondial Islamic se desfăşoară săptămâna aceasta la Londra, pentru prima dată în afara lumii islamice.
Luna aceasta, Londra a devenit şi cel mai important centru de tranzacţionare a yuanului, după Hong Kong. Conform unui acord încheiat în 15 martie, Londra şi Beijingul vor permite yuanului să fie tranzacţionat direct faţă de lira sterlină, ocolind dolarul şi reducând semnificativ costurile de tranzacţionare. Multe state, cum ar fi Singapore, Germania, Taiwan şi Kenya, se luptă pentru a primi aprobarea autorităţilor de la Beijing în vederea tranzacţionării yuanului în afara Chinei.
‘Astăzi am ajuns la un acord privind următorul demers major prin care Londra devine un centru major de tranzacţionare şi investeşte acum în moneda Chinei’, a declarat ministrul britanic de Finanţe, George Osborne, aflat în vizită la Beijing. Acesta a adăugat: ‘Ambiţia mea este să mă asigur că Londra este centrul occidental pentru afacerile cu yuani. Mai mult comerţ şi mai multe investiţii înseamnă mai multe afaceri şi locuri de muncă pentru Marea Britanie’.
În iunie, Banca Angliei (BoE) a fost prima dintre băncile centrale europene care a stabilit un acord privind furnizarea de valută cu China. Conform acordului, BoE va obţine lichidităţi de 200 miliarde de yuani (57 miliarde de dolari), iar PBOC va putea accesa 20 miliarde de lire sterline (32 miliarde de dolari). China are deja acorduri similare cu Australia, Coreea de Sud şi Malaezia. AGERPRES