De asemenea, instituţia monetară menționa că economia se va contracta în ultimele trei luni ale acestui an şi va continua să se micşoreze până la sfârşitul anului 2023. Potrivit publicației, a venit timpul ca englezii să se obișnuiască cu ideea că Marea Britanie va deveni ”o țară săracă”.
Regatul Unit arată din ce în ce mai mult ca o țară cu statutul de piață emergentă.
Instabilitatea politică (noul prim-ministru va fi anunțat pe 5 septembrie), perturbările comerciale din cauza Brexit-ului și a blocajelor legate de pandemie, criza energetică și inflația ridicată afectează economia Regatului Unit.
După două decenii de creștere scăzută, productivitate slabă, datorii în plină expansiune și, mai nou, o criză a costului vieții, țara care a lansat revoluția industrială pare că este acum la capătul acesteia, scrie The Herald.
Unii ar putea spune că este ceva acceptabil un anumit grad al umilinței într-o națiune ca Marea Britanie, care a fost mult timp admirată pentru capacitatea administrativă, fiind considerată un simbol al abundenței și prosperității.
Recuperarea post-pandemie continuă să se estompeze
Irlanda, care s-a adaptat ca o țară a cărei funcție principală era, cândva, de a furniza forță de muncă ieftină pentru economia Regatului Unit, are acum un PIB diferit de cel din Regatul Unit: 99.000 dolari vs 48.000 dolari, conform OCDE.
Scoția a depășit cu multă abilitate progresul slab al Regatului Unit de-a lungul a două decenii, deși Scoția a beneficiat cel mai mult de pe urma a peste 100.000 de locuri de muncă, cu salarii mari generate de industria petrolului și a gazelor.
Această industrie este acum în faliment. Pe măsură ce temerile că Regatul Unit este la un pas de intararea într-o recesiune prelungită, un studiu asupra activității economice din Scoția a constatat că „recuperarea post-pandemie continuă să se estompeze”.
Marea Britanie a încercat să fie întotdeauna mai altfel, astfel încât oamenii au început să acorde o atenție ieșită din comun datoriei, ca mod de viață. Conservatorii britanici au fost declarați adepți ai teoriei economiei „de familie” instituită de fostul premier Margaret Thatcher, care spunea că ”nu poți absorbi mai mult decât îți poți permite”.
Marea rambursare
Marea Britanie se confuntă acum cu realitatea că o datorie uneori trebuie și rambursată. Rambursările lunare ale ”hobby-urilor” pentru datoria guvernamentală din Regatul Unit au atins, în iunie, suma de 20 de miliarde de lire sterline, și asta pentru o lună.
O gospodărie obişnuită din Marea Britanie va plăti aproape 300 de lire sterline pe lună pentru energie până în octombrie. Ratele dobânzilor au crescut la 1,75%, în timp ce banca se luptă să oprească creşterea vertiginoasă a preţurilor, inflaţia urmând să ajungă la peste 13%.
Ce spun comentatorii?
„Dacă costurile globale ale energiei rămân acolo unde sunt acum”, avertizat Faisal Islam, expert în economie la BBC, recesiunea „va dura și anul viitor, cu o inflație de sub 10%”.
Acest lucru nu ar afecta doar gospodăriile, ci și pe cei de la putere. „Nu vă înșelați, o astfel de prognoză seamănă cu o bilă de demolare a previziunilor pentru împrumuturile guvernamentale”, a adăugat el.