Guvernul din Marea Britanie a confirmat joi că pregăteşte o lege ce vizează să impună asigurarea unui serviciu minim în mai multe sectoare din economie pentru a contracara consecinţele grevelor, într-o perioadă în care în ţară au loc multiple mişcări sociale într-un context de inflaţie ridicată, transmite Reuters.
O nouă lege vizează asigurarea unui serviciu minim în sectoarele cheie
„Trebuie să existe un nivel minim de securitate pe care populaţia să poată conta, chiar şi în caz de grevă, mai ales în sectorul de sănătate”, a declarat pe mai multe media ministrul pentru întreprinderi, Grant Shapps.
„Celelalte economii moderne europene au toate niveluri de securitate minimă (…) şi le vom introduce şi noi acum în lege”, a adăugat el.
Necesitatea unui serviciu minim „se va aplica în numeroase sectoare diferite ale economiei”, a mai spus Shapps, potrivit căruia proiectul de lege va fi prezentat „rapid” în parlament.
Marea Britanie este zguduită de numeroase greve în ultimele luni, mai ales la căile ferate. Asistente medicale, paramedici, personal al poliţiei de frontieră şi lucrători poştali au intrat şi ei în grevă, nemulţumiţi de inflaţia care a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani şi a atins 10,7% în noiembrie. Angajaţi din alte sectoare votează în prezent pentru acţiuni viitoare.
În faţa acestor mişcări, guvernul a adoptat un ton ferm, refuzând creşterile salariale cerute în sectorul public şi chemând armata în ajutor pentru a compensa absenţa greviştilor.
Premierul britanic a promis „noi legi dure” în contextul grevelor
Prim-ministrul Rishi Sunak a promis înaintea sărbătorilor de sfârşit de an că va institui „noi legi dure” pentru a lupta împotriva consecinţelor grevelor. Rishi Sunak, care a preluat mandatul în urmă cu mai puțin de trei luni, a fost presat să facă mai mult pentru a rezolva un val de acțiuni sindicale ale lucrătorilor care cer salarii mai bune în sectoare cruciale, de la sănătate la transporturi.
Guvernul a declarat că va invita sindicatele să poarte „conversații oneste și constructive” cu privire la acordurile salariale din sectorul public pentru 2023 – 2024.
Guvernul a cerut sindicatelor să anuleze grevele în timp ce poartă discuții și a argumentat că majorările salariale în funcție de inflație nu vor face decât să alimenteze și mai mult creșterile de prețuri și să provoace o nouă creștere a ratelor dobânzilor și a ratelor ipotecare.