Guvernul britanic va lua măsuri de limitare a cheltuielilor publice în vederea reducerii deficitului bugetar record, dar premierul David Cameron nu exclude nici majorarea taxei pe valoarea adăugată (TVA), transmite Bloomberg. "Vrem ca măsurile de austeritate să se concentreze pe cheltuieli", a afirmat Cameron într-un interviu acordat publicaţiei Sunday Times, răspunzând la o întrebare privind posibilitatea majorării TVA, în prezent de 17,5%.Deficitul bugetar al Marii Britanii este
Guvernul britanic va lua măsuri de limitare a cheltuielilor publice în vederea reducerii deficitului bugetar record, dar premierul David Cameron nu exclude nici majorarea taxei pe valoarea adăugată (TVA), transmite Bloomberg.
„Vrem ca măsurile de austeritate să se concentreze pe cheltuieli”, a afirmat Cameron într-un interviu acordat publicaţiei Sunday Times, răspunzând la o întrebare privind posibilitatea majorării TVA, în prezent de 17,5%.
Deficitul bugetar al Marii Britanii este printre cele mai ridicate din statele membre ale G7 şi depăşeşte 11% din PIB.
Cameron pregăteşte opinia publică pentru măsurile de austeritate din bugetul care va fi prezentat pe 22 iunie, afirmând că măsurile vor fi dureroase pentru mulţi.
Reducerea deficitului
Coaliţia formată de conservatori şi liber-democraţi, venită la putere în luna mai, vrea să arate investitorilor că va respecta angajamentul de reducere a deficitului de 156 miliarde de lire sterline (226 miliarde dolari) şi s-a angajat să accelereze ritmul măsurilor.
Lira sterlină s-a depreciat cu 11% faţă de dolar, în acest an. „Am luat decizii dificile în probleme precum salarii, pensii şi beneficii. Declaraţiile din campanie, referitoare la aceste subiecte, ne-au costat probabil voturi. Istoria ne va judeca”, a arătat el.
„Nu tebuiau majorate taxele“
Cameron a adăugat că guvernul trebuie să prefere măsurile de reducere a cheltuieilor, în locul majorării taxelor.
„Uneori, politicienii nu au încercat suficient să reducă cheltuielile inutile şi au recurs prea repede la impozite. Nu trebuie să facem asta”, a explicat premierul.
Vicepremierul liberal-democrat Nick Clegg a afirmat într-un interviu pentru The Observer că măsurile de austeritate nu vor fi la fel de dure ca cele aplicate de Margaret Thatcher în anii 1980, iar modificările aduse sistemului de impozitare vor atenua impactul.
El a adăugat că impactul problemelor din Grecia l-au convins că este nevoie urgentă de reducerea deficitului bugetar.
SURSA: Mediafax