Regatul Unit, o putere globală care realizează aproximativ 3 trilioane de dolari zilnic în tranzacții valutare, a decis recent că vrea să devină principala destinație pentru companiile crypto care doresc să se înființeze.

Asta deși Autoritatea pentru Supraveghere Financiară din Marea Britanie (FCA) şi-a înăsprit poziţia faţă de reglementarea pieţei crypto, în contextul în care interesul investitorilor de retail pentru active digitale a crescut semnificativ în ultimii doi ani. Până acum, doar 33 de firme au autorizație permanentă de la FCA.

Luna trecută, guvernul Boris Johnson a anunțat că vrea să caute modalități de a transforma moneda stabilă într-o formă validă de plată și să extindă statutul țării de centru financiar al Europei pentru a include noi tehnologii și investiții în industria crypto.

Cum va începe Marea Britanie să elaboreze un nou cadru de reglementare

”Aici, în Regatul Unit, prin reglementare eficientă, le putem oferi încrederea de care au nevoie pentru a gândi și a investi pe termen lung”, a afirmat ministrul de Finanțe al Marii Britanii, Rishi Sunak.

Dar, cu o volatilitate constantă și lipsa de conștientizare tot mai mare a riscului investiției în astfel de active, toți se întreabă cum va începe Marea Britanie să elaboreze un nou cadru de reglementare. Parlamentara Lisa Cameron, șefa noului Grup parlamentar denumit Crypto and Digital Assets, a oferit câteva explicații într-un interviu pentru BBC, scrie Marketplace.

”Este nevoie, acum, să ne asigurăm că Regatul Unit își păstrează locul în fruntea finanțelor la nivel mondial. Vrem ca tot ce înseamnă inovație, fintech, antreprenoriat să vină și să se stabilească aici.Cred că va fi ca o următoare revoluție industrială, dar mai mult decât industrială. Și vrem să fim în centrul acestui lucru aici, în special la Londra”, a precizat ea.

De ce se tem autoritățile

Anul trecut, Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (FCA) a obligat platforma de schimb de criptomonede Binance, una din cele mai mari din lume, să oprească toate activitățile reglementate din țară. Entitatea a solicitat să devină o companie de criptomonede înregistrată la autoritatea de reglementare, dar a trimis cererea prea târziu. Binance este unul dintre cei mai importanți operatori de pe piața de schimb de criptomonede, oferind o gamă largă de servicii clienților din întreaga lume, inclusiv tranzacționarea a zeci de monede digitale.

Cameron a subliniat că un dintre preocupările pe care le au parlamentarii se referă la protejarea consumatorilor, dorind să se asigure că oamenii sunt informați când fac anumite alegeri. ”Sunt conștientă că oamenii pot deveni dependenți de investiții, jocuri de noroc sau de fenomenul crypto. De aceea avem nevoie de un cadru stabil. Și, de aceea, nu vrem să atragem aici „actori răi”.

Ea nu a precizat când va fi finalizat acest cadru de reglementare, dar estimează că ar putea apărea în cel mult un an.