Potrivit surselor citate de BBC, guvernul britanic, care deţine 82% din acţiunile RBS, negociază de mai multe luni cu fondul suveran de investiţii din Abu Dhabi, fiind posibil să vândă până la o treime din participaţia pe care o deţine în prezent la banca britanică.
Orice eventuală tranzacţie va fi una în pierdere pentru guvernul britanic, care în 2008-2009 a investit 45,5 miliarde de lire sterline în RBS, pentru a evita colapsul băncii după preluarea ABN Amro. Trezoreria britanică a plătit, în medie, 50 de pence pentru fiecare acţiune RBS, aproape dublu faţă de preţul actual.
În pofida pierderilor, vânzarea unei participaţii ar putea creşte interesul sectorului privat în RBS, ceea ce ar conduce la creşterea cotaţiei acţiunilor. De asemenea, o tranzacţie ar fi un semnal clar atât pentru pieţe cât şi pentru personalul RBS că guvernul britanic nu vrea să fie un proprietar pe termen lung al unei mari bănci.
Un purtător de cuvânt de la Trezoreria britanic a declarat pentru BBC că obiectivul guvernului este să repare RBS astfel încât banca să poată sprijini economia britanică în viitor. "Politica guvernului a fost întotdeauna să returneze RBS către sectorul privat, însă numai atunci când va oferi valoare pentru banii furnizaţi de contribuabili", a declarat purtătorul de cuvânt.
Fondul suveran din Abu Dhabi este unul din cele mai mari din lume, activele sale fiind estimate de The Economist la 550 miliarde lire sterline (875 miliarde de dolari). Printre investiţiile sale se numără pachete de acţiuni la companii precum Daimler, Virgin Galactic şi echipa de Formula 1 Mercedes.
La finele lui 2008 Abu Dhabi a investit 1,2 miliarde lire sterline în banca britanică Barclays. Mai recent, compania de investiţii Aarbar, controlată de guvernul din Abu Dhabi, a preluat un pachet de acţiuni la banca italiană UniCredit.
În România, RBS a preluat fosta ABN Amro România, prezentă pe piaţă din noiembrie 1995.
Sursa: Agerpres