Marea Britanie vrea un acord cu UE pentru facilitarea călătoriilor cetățenilor britanici

Marea Britanie, Brexit

Sursă: Dreamstime

Oficialii britanici spun că prim-ministrul Rishi Sunak dorește un acord cu Uniunea Europeană în ceea ce privește facilitarea călătoriilor cetățenilor britanici.

Un acord între Regatul Unit și Uniunea Europeană pentru a facilita călătoriile între cele două regiuni ale lor într-un mod care să asigure că procesul este mai rapid și mai puțin complicat ar fi de dorit, spun oficialii de la Londra, după cum relatează Bloomberg și Reuters.

După cum au relatat oficialii, premierul britanic Rishi Sunak și-a exprimat dorința de a obține aprobarea pentru ca cetățenilor țării sale să li se permită în mod legal să folosească o linie dedicată de puncte de control de intrare în Uniunea Europeană, concepută pentru procesarea accelerată a pașapoartelor electronice, ca mijloc de accelerare a tranzitului peste graniță.

Nu au avut loc discuții oficiale cu reprezentanții de la Bruxelles

Purtătorul de cuvânt oficial al biroului prim-ministrului a confirmat că Rishi Sunak ar dori într-adevăr să faciliteze trecerea frontierelor în Europa pentru cetățenii britanici, dar a subliniat în același timp că, până în acest moment, nu au avut loc discuții oficiale cu reprezentanții europeni de la Bruxelles cu privire la această chestiune.

„Din ceea ce ştiu, nu sunt discuţii active în acest sens, dar sigur că noi vrem permament să găsim modalităţi de a minimiza timpul de aşteptare pentru cetăţenii britanici”, a explicat reprezentantul Downing Street.

Nu există un dialog direct între diplomați

Deocamdată, nu există un dialog direct între diplomații britanici și cei europeni pe această temă, potrivit reprezentanților care vorbesc în numele Marii Britanii. În ciuda acestei aparente lipse de discuții oficiale pe această temă, există încă discuții private în curs de desfășurare la nivel diplomatic local.

În luna februarie, guvernul lui Rishi Sunak a negociat cu succes un acord privind procedurile vamale în Regiunea de Nord a Irlandei, o locație care, în ciuda apartenenței sale la Regatul Unit, își păstrează un statut unic după retragerea oficială a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Planurile UE vor intra în vigoare în 2024

Planurile Uniunii Europene, care vor intra în vigoare începând cu 2024, vor impune tuturor cetățenilor din țările terțe, inclusiv cetățenilor britanici, să prezinte pașapoartele biometrice pentru a primi automat autorizații de viză pentru a intra în regiune.

Guvernul britanic și-a exprimat îndoiala că această nouă procedură va putea facilita o admitere mai rapidă în UE pentru toți britanicii. Pentru a reuși acest lucru, în prezent, aceștia îi îndeamnă pe liderii UE să le ofere cetățenilor britanici acces deplin la porțile vamale speciale, care în prezent sunt rezervate exclusiv cetățenilor UE.