Cristian Păun: România riscă să ajungă în situația Greciei din 2009

Profesorul de economie Cristian Păun a lansat un avertisment serios privind situația financiară a României, afirmând că deficitul bugetar și datoria publică în creștere ar putea duce țara pe un traseu similar cu cel al Greciei din 2009.

În lipsa unor măsuri urgente, Păun consideră că datoria publică a României ar putea depăși 60% din PIB, iar deficitul bugetar ar putea atinge 8% din PIB.

Păun subliniază că deficitul bugetar este un simptom al unui dezechilibru economic major și că fiecare an în care România înregistrează un deficit bugetar contribuie la creșterea datoriei publice.

„Acest deficit de 8% din PIB se adaugă la datorie. Dacă tu, an de an adaugi câteva procente din PIB la datoria publică pentru că trebuie să finanțeze aceste procente din PIB pe care nu le ai, o să ajungem foarte repede cu datoria peste 60% din PIB, fiecare an de deficit, punând noi procente din PIB la datoria publică”, a avertizat el, potrivit Digi24.

Profesorul de economie Cristian Păun a punctat că România urmează un drum similar cu cel al Greciei din 2009, când criza datoriilor a lovit dur țara. El a subliniat că un eveniment extern, cum ar fi o decizie din partea Uniunii Europene sau o criză economică globală, ar putea accelera acest proces.

„Drumul e același. Este doar o problemă de viteză ce poate accelera intrarea noastră foarte rapid într-o situație ca a Greciei”, a spus Păun.

deficit bugetar
SURSA FOTO: Dreamstime

Anul 2025: Noile taxe și reformele necesare

Recenta amnistie fiscală adoptată de către Guvernul României a fost criticată de Cristian Păun ca fiind o măsură „pompieristică”, care nu rezolvă problema de fond a deficitului bugetar.

Deși amnistia fiscală ar putea aduce fonduri suplimentare la buget, profesorul susține că acest tip de măsură nu va avea un impact semnificativ în reducerea deficitului, care continuă să pună presiune pe economia României.

Păun a declarat că 2025 va fi inevitabil un an al noilor taxe, dar și al unor posibile măsuri de austeritate. El prevede creșterea taxelor, concedieri în sectorul public și reforme structurale, inclusiv desființarea unor ministere și agenții guvernamentale.

„S-ar putea să vedem concedieri, s-ar putea să vedem, într-un final, ceea ce tot spunem de ceva vreme: Desființarea de ministere, desființarea de agenții pe care le-am tot creat într-o frenezie în ultimii ani, tot felul de agenții și tot felul de astfel de structuri pe care nu avem de unde să le plătim”, a explicat Păun, subliniind că aceste măsuri sunt necesare pentru a reduce cheltuielile publice și pentru a stabiliza finanțele țării.