Marea Criză economică în care tinerimea americană era sănătoasă şi moralmente

Ana Almajean era în ianuarie 1931 studentă la The Centenary Junior College Hackettstoron din New Jersey şi îşi publica impresiile în suplimentul Din Duminică în Duminică al Universului sub titlul “Impresiile unei studente române în America”.

Ana relata în anii Marii Crize:

“Munca  este în America cea dintâi şi cea mai sfântă datorie. Tinerele de aci visează mai puţin la Hollywood şi toalete şi admiratori decât cele din Europa.

Tinerimea americană este sănătoasă şi moralmente.  Plină de speranţe, cu o educaţie solidă şi pactică, ea va face să progreseze America…. America trece printr-o criză tot atât de mare cum trece Europa”, le explica Ana românilor, care nici ei nu prea trăiau în huzur.

“Compania de telefon locală primeşte în general 100 de cereri pe secundă… New York este oraşul  la care geniul diferitelor rase a conlucrat, este oraşul strivitor de activ, oraşul în care în fiecare zi se încep 23 de noi clădiri, se ard 21 milioane tone de cărbuni într-un an, are mai mult de 1580 de biserici, 130 spitale, 12000 doctori, în care sunt arestaţi anual circa 500.000 de delicvenţi”, îi mai lămurea Ana pe cei de acasă.

“Hotelurile sunt aci nu numai localuri în cari poţi dormi, mânca, sau primi corespondenţa, ci adevărate oraşe prin vinele cărora simţi pulsul întregei Americe, cu viaţa industrială, cu bursa cu “bursieri”.

Centrul financiar al New York-ului este Wall Street. Numai în Federal Reserve Bank se află jumătate din tot aurul din lume şi desigur aproape toate naţiunile au împrumutat bani şi au vândut bonuri prin Wall Street”, mai scria Ana.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric