Eugen Rădulescu: Situația este serioasă, dar încă se poate interveni fără măsuri dure
Eugen Rădulescu a declarat că Guvernul are încă timp să intervină și să corecteze deficitul bugetar fără a recurge la soluții abrupte care ar afecta economia sau stabilitatea politică.
În opinia sa, o abordare incrementală ar fi suficientă pentru a readuce bugetul pe un curs corect.
„Situația este serioasă. Nu știu dacă într-adevăr putem vorbi despre o situație gravă. Încă ar fi timp, chiar pe parcursul acestui an, lucrurile să se rezolve prin măsuri incrementale, nu prin măsuri abrupte, nu prin lucruri care să pună în pericol echilibrul și viitorul creșterii economice”, a declarat acesta pentru B1TV.
Totodată, el a explicat de ce nu se așteaptă la măsuri semnificative înainte de alegerile prezidențiale.
„Nu aștept măsuri prea mari până la alegerile prezidențiale, pentru că situația este suficient de critică în plan politic pentru ca să nu riște nimeni adoptarea unor măsuri care să poată fi fructificate de cine știe cine în plan politic și să pierdem cu mult mai mult decât am câștiga din măsurile care s-ar lua cu două-trei săptămâni mai devreme.”
Neîncasarea TVA, uriașa problemă a bugetului
Eugen Rădulescu a avertizat că principala vulnerabilitate fiscală a României este neîncasarea TVA, care are la bază fraude pe scară largă. El a exprimat nemulțumirea față de pasivitatea autorităților.
„Marea, uriașa problemă pe care o avem este neîncasarea TVA-ului. Vorbim despre fraude pe scară largă. Din motive pe care eu nu le înțeleg autoritățile noastre nu par nici în stare, nici nu au curajul, nu știu de ce nu intervin aici.”
Rădulescu este de părere că rezolvarea acestei probleme ar aduce suficient de multe venituri la buget pentru a nu mai fi necesare alte măsuri fiscale: „Rezolvarea unei părți din problema TVA ar asigura un plus din venituri la buget atât de mare încât nu ar mai fi nevoie de alte măsuri adiționale pentru a ne încadra în deficit.”

2025, anul ajustărilor majore?
Deși în acest an ar mai fi posibilă evitarea unor măsuri dure, Eugen Rădulescu avertizează că din 2025 vor fi necesare modificări semnificative, mai ales pe partea de cheltuieli bugetare.
„Încă nu suntem la marginea prăpastiei, încă se poate ca fără să fie nevoie de taxe noi sau de măsuri foarte abrupte lucrurile să poată să fie ținute sub control. Începând de la anul aștept modificări mult mai semnificative în privința cheltuielilor.”