Cu 1,2 milioane de angajaţi în sectorul bugetar, guvernul român găseşte din ce în ce mai greu banii necesari pentru plata salariilor din administraţie. Companiile plătesc mai puţin decât în perioada de boom în contul taxelor şi impozitelor, fiind şi ele lovite de criza economică. România a trecut la scădere economică , şomajul creşte galopant. Ce e de făcut?
Locuri de muncă
„Principala obligaţie a acestei guvernări este o luptă energică pentru salvarea locurilor de muncă. Locuri de muncă, locuri de muncă, locuri de muncă. Şomajul a sărit de 650.000 şi am avea fatidica cifră de un milion de şomeri dacă se fac disponibilări din rândul bugetarilor”, a declarat Mircea Geoană.
Acesta l-a acuzat pe Traian Băsescu, la începutul dezbaterilor, că nu a rostit cuvântul locuri de muncă în timpul campaniei. „Am vorbit de necesitatea de a crea locuri de muncă în mediul rural, de a crea locuri de muncă prin investiţii”, a ripostat Băsescu.
Traian Băsescu vede mai multe surse de generare a locurilor de muncă.
„Avem opt miliarde de euro de la Uniunea Europeană destinate dezvoltării rurale”, a declarat Traian Băsescu. O parte din bani pot fi utilizaţi pentru creearea unor IMM-uri în care să lucreze tinerii şi femeile din mediul rural.
„Femeile din mediul rural sunt categoria socială cea mai defavorizată. Cât timp fermierii îşi vor duce laptele la oraş să-l vândă, îşi vor duce porcul la oraş, vor rămâne săraci”, a declarat Băsescu. Acesta propune crearea unor firme de procesare a alimentelor în mediul rural şi a unor depozite unde pot fi stocate „toate produsele care se găsesc la marginea drumului”, de la castraveţi, la pepeni.
Taxe şi fiscalitate
„Taxele nu vor creşte cât suntem în criză. Preferinţa mea e să reducem contribuţiile la asigurările sociale”, a anunţat Geoană. Candidatul PSD a mai spus că, pe 14-15 decembrie, când va veni delegaţia FMI în România, „vom discuta cu aceştia eliminarea impozitului forfetar pentru că 120.000 de firme s-au închis în 2009”.
Traian Băsescu a declarat, la începutul dezbaterilor, că Mircea Geoană a scris o carte în care face praf cota unică şi că, zilele trecute, a semnat cu PNL-ul. „Ce din ceea ce spune Mircea Geoană e real?”, s-a întrebat retoric, Băsescu.
Actualul preşedinte susţine că, principala măsură anti-criză pe care a încurajat-o a fost scutirea de la impozit a profitului reinvestit, iar, dacă din 2010 se va relua creşterea economică, din 2011, „cota unica poate fi redusă de la 16% la 14%”. Băsescu susţine că, astfel, investiţiile vor fi stimulate şi se vor crea locuri de muncă”
Băsescu a recunoscut că a greşit atunci când „a fost convins că România va intra în criză abia la sfârşitul lui decembrie, începutul lui ianuarie”.
Alte măsuri
Geoană a anunţat că îşi propune reluarea creditării şi că vrea să introducă un moratoriu pe 12 luni pentru firmele şi persoanele fizice care au dificultăţi în rambursarea creditelor, după modelul Greciei.
Un alt plan al său este alocarea de fonduri de la stat pentru stimularea construcţiei de locuinţe, în condiţiile în care, prin programul Prima casă nu s-a consumat plafonul de garanţii de un miliard de euro.
De asemenea, Mircea Geoană se laudă cu un proiect de lege care va limita numărul controalelor care pot fi efectuate la o firmă la unul singur pe an şi cu proiectul pentru legea responsabilităţii fiscale depus de parlament la PSD, despre care capital.ro a scris că a fost „furată” din ministerul de Finanţe, condus de PDL.
Traian Băsescu susţine că mediul de afaceri a vrut un curs stabil şi că acest obiectiv s-a realizat prin acordul cu FMI. Actualul preşedinte a amintit că prognozele iniţiale indicau un curs de 4,8 – 5 lei pentru un euro. Preşedintela a mai menţionat la realizări eliminarea a peste 100 de taxe parafiscale şi susţine că oamenii de afaceri îşi doresc „să comasăm şi mai multe taxe. Îşi dorescă să consolidăm cota unică, să nu majorăm TVA şi să existe one-stop shop pentru un investitor care vrea să-şi facă o firmă, adică să debirocratizăm”.