Doliu în literatură! A murit scriitoarea irlandeză Edna O’Brien
Doliu în literatură! Scriitoarea irlandeză Edna O’Brien a încetat din viață sâmbătă, pe 27 iulie, la vârsta de 93 de ani. Anunțul a fost făcut duminică de agenta și de către editura sa.
În anunț se precizează că „Edna O’Brien a fost una dintre cele mai mari scriitoare ale epocii”. Potrivit sursei citate, „ea a revoluţionat literatura irlandeză, surprinzând viaţa femeilor şi complexităţile condiţiei umane într-o proză luminoasă şi simplă şi care a avut o influenţă profundă asupra multor scriitori care au urmat-o”.
Președintele irlandez Michael Higgins a descris-o ca fiind „una dintre cele mai excepţionale scriitoare ale timpurilor moderne”. Într-o declarație, acesta i-a adus un omagiu unei scriitoare „superbe”, înzestrată cu un „curaj moral de a confrunta societatea irlandeză cu realităţi îndelung ignorate”, o „neînfricată care a spus adevărul”.
Caroline Michel, agenta Ednei O’Brien, și editura sa, Faber, au transmis că autoarea a murit „în pace sâmbătă, 27 iulie, după o boală îndelungată”.
It is with great sadness that Caroline Michel at PFD and Faber announce the death of beloved author Edna O’Brien. She died peacefully on Saturday 27 July after a long illness. Our thoughts are with her family and friends, in particular her sons Marcus and Carlo. The family has… pic.twitter.com/mU2z5BsZiC
— Faber Books (@FaberBooks) July 28, 2024
Autoarea irlandeză a fost distinsă cu numeroase premii
Scriitoarea irlandeză, finalistă de două ori în Franța la premiile Medicis și Femina pentru autobiografia sa „Fiica de la țară” (2013) și pentru romanul „Scăunele roșii” (2016), a fost distinsă în 2018 cu prestigiosul „Nabokov Award for Achievement in International Literature” oferit de PEN America. Premiul a fost acordat pentru contribuția sa la „înlăturarea barierelor sociale și sexuale împotriva femeilor din Irlanda și dincolo de aceasta”.
De asemenea, în 2019, juriul premiului Femina i-a acordat un premiu special pentru întreaga sa operă.
Primul ei roman, „Fetele de la țară”, o poveste despre inițierea sexuală a două tinere, a provocat un scandal în țara sa natală în 1960. Romanul a fost interzis în librăriile din Dublin și uneori ars pentru „pornografie și absența religiei”. Iar următoarele șase romane ale sale au avut aceeași soartă.
În cele aproximativ douăzeci de romane ale sale, Edna O’Brien descrie Irlanda ca pe un personaj violent și înapoiat. Folosind un limbaj brut și liric, ea explorează intimitatea femeilor sacrificate de o educație pe care o cataloghează drept represivă și medievală.