„Gleb Pavlovski, devenit între timp un critic acerb al lui Vladimir Putin”, afirmă că decizia președintelui rus de a invada Ucraina pe 24 februarie nu are „sens politic”, potrivit Radio Free Europe.
„Aceasta este decizia personală a lui Putin. Nimeni în afară de Putin nu ar fi luat-o, nici măcar Ramzan Kadîrov, dacă ar fi avut un cuvânt de spus”, explică Pavlovski, referindu-se la liderul autoritar al republicii ruse Cecenia.
„Nimeni, nici măcar eu, nu și-a dat seama cât de obsedat trebuie să fi fost de Ucraina. Am subestimat gradul de decădere a guvernului rus”, spune Pavlovski.
Cunoscut disident în epoca sovietică, Pavlovski a fost trimis în exil intern înainte de căderea Uniunii Sovietice. După prăbușirea comunismului, a devenit „tehnolog politic”, fiind consultant al Kremlinului în perioada 1996- 2011. Ulterior devenit un critic al regimului Putin.
Putin a căzut într-o capcană
Comentariile sale vin în contextul în care forțele ruse, în mare parte blocate sau în retragere în Ucraina, au obținut victorii nesemnificative în Ucraina.
Peste 4 milioane de ucraineni au fost forțați să-și părăsească țara pe fondul atacului rusesc. În interviul său pentru RFE/RL, Pavlovski, a mai spus că Putin „a căzut într-o capcană în Ucraina”.
„Ucraina trebuia să fie o pârghie pentru a face presiuni asupra Occidentului în discuțiile cu privire la problemele de securitate”, a spus Pavlovski, referindu-se la cererile Kremlinului enunțate de Putin pentru prima dată în decembrie.
„Era o strategie. Dar am rămas consternat când am văzut că a anulat toate oportunitățile de negociere asupra securității Rusiei, optând pentru acest pogrom ciudat, pe care el îl numește „operațiune militară specială”.
Având în vedere că armata Rusiei s-a retras oarecum din zonele de la nord de Kiev, susținând că se va concentra acum asupra zonelor din sud-estul Ucrainei, controlate de separatiștii susținuți de Rusia, Pavlovski crede că lui Putin îi va fi dificil să declare o „victorie”.
Semnarea imediată a încetării focului, cel mai inteligent lucru pe care Rusia îl poate face
Semnarea imediată a încetării focului ar fi cel mai inteligent lucru pe care Rusia l-ar putea face în acest moment. Ar putea obține un statut de neutralitate al Ucrainei, dar asta ar echivala cu aproape nimic.
În ceea ce privește „demilitarizarea”, care a fost transformată în propagandă, amploarea daunelor aduse infrastructurii militare a Ucrainei este suficient de importantă pentru a pretinde că „demilitarizarea” a fost realizată.
„Rusia va încerca să păstreze teritoriile pe care le-a acaparat până acum, în special regiunile care se învecinează cu Marea Azov, dar acest lucru va depinde de dorința ucrainenilor de a negocia și de a opri luptele”, a adăugat Pavlovski.
9 mai, o dată crucială pentru soarta războiului
Ca și alți observatori politici, Pavlovski este de părere că Putin speră să pună capăt ostilităților până pe 9 mai, când ar putea revendica o „victorie”, aceasta fiind ziua în care Rusia marchează înfrângerea Germaniei naziste în cel de- al Doilea Război Mondial.
În mod tradițional, asta include o paradă militară uriașă în Piața Roșie, cu soldați, tancuri și alte echipamente militare.
„Dacă se va ajunge la încetarea focului înainte de 9 mai, astfel încât Rusia să poată sărbători și să „livreze” asta ca o victorie, atunci este un rezultat bun.
Dacă nu, nu vom avea pace, negocierile se vor prelungi, iar Rusia va întâmpina probleme și mai mari cu sancțiunile”, prezice Pavlovski. În opinia sa, sancțiunile reprezintă o amenințare și mai mare pe termen lung pentru bunăstarea Rusiei.
„Next level” se va desfășura dincolo de granițele Ucrainei
„Dacă Rusia nu alege pacea și decide să continue războiul, atunci s-ar putea să facă în Ucraina lucruri care vor duce la escaladarea acestui conflict la un nivel nebănuit. Next level se va desfășura dincolo de granițele Ucrainei.
Acest lucru s-ar putea traduce printr-un război convenționa între Rusia și Occident. Cum ar arăta exact acest lucru este greu de spus, dar nu mai cred că acest lucru este de neconceput și imposibil”, a spus Pavlovski.