Cele peste 27 de milioane de lei, finanţare nerambursabilă, puse la bătaie de la bugetul statului, au stârnit agitaţie în rândul patronilor. Acesta este bugetul pentru primele şase programe destinate IMM-urilor. Suma alocată în 2007 pentru toate cele 13 programe se ridică la 75 de milioane de lei.
A treia zi de Paşti, la ora prânzului. Bucureştiul încă nu s-a trezit din amorţeală. Doar pe strada Poteraşi, din centrul oraşului, este agitaţie. O maşină a Poliţiei este parcată în faţa Agenţiei Naţionale pentru IMM (ANIMM). Deşi soarele arde ca în plină vară, oamenii nu pleacă de la coada formată la poarta instituţiei. Mulţi dintre ei au sărbătorit Învierea aici, pe stradă, în maşinile transformate în dormitoare. Alţii au tocmit amici care să le ţină rândul. „Scopul scuză mijloacele!“, ridică din umeri o doamnă (de vreo 40 de ani) pe care a trimis-o patronul să depună dosarele pentru a prinde o finanţare nerambursabilă. „Am venit la şapte dimineaţa şi abia acum, la ora două, am reuşit să depun dosarele. Nu se cer prea multe documente. Cel mai greu este să obţii certificatul de atestare fiscală. Trebuie însă să ai grijă ca dosarul să fie complet.“
Aglomeraţia este explicabilă: banii sunt puţini, se alocă pe principiul „primul venit, primul servit“ şi numărul de solicitări depăşeşte cererea. O societate poate depune mai multe solicitări de finanţare. Dosarele se predau în plicuri sigilate. Acestea trebuie să conţină trei tipuri de informaţii: solicitantul trebuie să demonstreze că este vorba de o IMM (numărul angajaţilor şi cifra de afaceri), că nu are datorii la bugetul de stat şi la cel local şi că se încadrează în criteriile de eligibilitate ale programului. Mulţi întreprinzători au apelat la firme de consultanţă, care au venit cu teancul de dosare. La coadă se zvoneşte că acestea percep un comision de 10% din valoarea finanţării. De aceea s-au mobilizat cu o săptămână înainte ca ANIMM să primească cererile.
Cinci ore pentru o singură persoană
Ajungem cu mare greutate în „sala calculatoarelor“, pentru că oamenii nu se clintesc de la coadă de teamă să nu le-o luăm înainte. Sunt doar trei operatoare, fiecare cu câte un solicitant în „lucru“. Introducerea datelor pentru fiecare dosar nu durează mai mult de două-trei minute, dar cei mai mulţi au venit cu plase burduşite de documente.
Un angajat al Agenţiei arată spre un domn îmbrăcat într-o pereche de blugi şi o geacă maro, care pare să deţină recordul: „Stă aici de cinci ore! Săraca operatoare nici n-a apucat să bea un pahar cu apă“. Ca un făcut, domnul se ridică cu un teanc gros de formulare în mână pentru a le ştampila la ieşire. „Aţi depus o sută de cereri?“ – îl întreb cu dorinţa de a afla cine este. „Sunt doar 40 de formulare. Suntem o firmă de consultanţă şi putem depune pentru mai multe IMM-uri!“, ne răspunde iritat, apoi se îndreaptă grăbit spre ieşire.
Nicolae Penteliuc, patronul firmei de consultanţă „Asociaţia Economică UAU 7“ din Buzău, a venit să depună zece dosare pentru clienţii săi. „Pentru acest lucru nu percepem niciun comision, fiindcă societăţile respective sunt clienţii noştri de mult timp“, ne spune Penteliuc. IMM-urile pentru care a venit în Capitală sunt din Buzău, Târgovişte şi… Bucureşti.
Analiza dosarelor se realizează ulterior de către Unitatea de Implementare a Programelor din cadrul ANIMM. „Pentru siguranţă, ne luăm o marjă de 10% a firmelor înscrise peste numărul necesar, în cazul în care cele care au depus solicitarea de finanţare nu au dosarele complete. În iulie, vom solicita o majorarea a bugetului pentru toate cele 13 programe“, declară Eduard Drăguşin, purtătorul de cuvânt al ANIMM. Anul trecut au beneficiat de finanţare circa 4.000 de IMM-uri.
La ora 15, în strada Poteraşi mai rămăseseră la coadă vreo zece-cinsprezece persoane. În schimb, potrivit lui Drăguşin, oficiile din Constanţa, Galaţi şi Cluj îşi încheiaseră înscrierile. Se pare că patronii din provincie nu s-au înghesuit ca cei din Capitală la aceste fonduri. „Probabil că mulţi dintre cei care au venit la Bucureşti la prima oră au obţinut un bon de ordine după cei din provincie, unde nu au fost cozi aşa de mari. Înscrierea se face într-un registru electronic naţional, indiferent de locaţiile unde s-au depus cererile“, conchide Drăguşin.
Cum s-au alocat banii pe cele şase programe
Programul pentru accesul la servicii de INSTRUIRE şi consultanţă – buget 1,2 mil. lei. Suma maximă pe care o poate obţine o IMM este de 15.000 de lei.
Programul pentru dezvoltarea EXPORTULUI – buget 8 mil. lei. Fiecare beneficiar poate obţine maximum 25.000 de lei.
Programul de dezvoltare a activităţilor de COMERCIALIZARE a produselor şi serviciilor de piaţă – buget 6 mil. lei. Suma maximă pentru o IMM – 50.000 de lei.
Programul pentru DEZVOLTAREA IMM-urilor – buget 9,6 mil. lei. Suma maximă pentru un solicitant – 100.000 de lei.
Programul pentru susţinerea MEŞTEŞUGURILOR – buget 1,5 mil. lei. Suma maximă – 20.000 de lei pentru un beneficiar.
Programul pentru creşterea COMPETITIVITAŢII prin implementarea şi certificarea sistemelor calităţii – buget 1,2 mil. lei. Suma maximă pentru o IMM – 15.000 de lei.