Să reamintim, prezenţa Turciei în Libia şi sprijinul pe care îl oferă guvernului legitim sunt conforme dreptului internaţional, iar scopul este unul umanitar. Dar nu prea este posibil să spunem acelaşi lucru despre celelalte forţe aflate în Libia şi care-i sprijină pe organizatorii de lovituri de stat. Bine, dar de ce?

Importanţa Libiei pentru piaţa mondială a petrolului

Chiar dacă nu s-a vorbit prea mult în ultima perioadă, Libia deţine cele mai mari câmpuri petrolifere din Africa şi este o ţară extrem de importantă pentru piaţa mondială de petrol. Între anii 1969-1970, Libia avea o producţie de petrol de 3 milioane de barili/zi, iar producţia scăzuse la 1,6 milioane de barili/zi înaintea izbucnirii războiului civil, în august 2011. Şi ce este şi mai important, cei mai mari cumpărători de petrol erau ţări precum SUA şi China. Pe lângă aceste două ţări, Italia, Spania, Marea Britanie, Grecia, Olanda, Australia şi chiar şi Malaezia se numărau printre clienţii Libiei, notează YENI ŞAFAK.

Pe de altă parte, Libia mai este importantă şi pentru câmpurile şi calitatea petrolului său. Costurile mici de producţie, satisfacerea cererii din punctul de vedere al densităţii şi sulfurilor, au făcut ca numeroase companii de petrol din întreaga lume să fie interesate de petrolul libian. Într-un mod paralel cu lista clienţilor de mai sus, în Libia mai atrag atenţia ţările şi companiile care posedă autorizaţii pentru explorarea şi extracţia petrolului. ConocoPhillips din SUA, ENI din Italia, Gazprom din Rusia, OMV din Austria, Suncor din Canada, Repsol din Spania, Statoil din Norvegia sunt doar câteva companii care operează pe câmpurile petrolifere din Libia. Bineînţeles că şi compania de stat TPAO a Turciei se află pe această listă.

Comerţul Turciei cu Libia în domeniul petrolului

Chiar dacă în zilele noastre Turcia abordează problema libiană din punct de vedere umanitar şi diplomatic, este vorba şi de comerţul cu petrol. Dar dacă privim perioada post-Primăvara Arabă putem să observăm ca Turcia a fost îndepăratată treptat de Libia şi de petrolul libian. De exemplu, în perioada ianuarie 2019-mai 2020, cota Libiei în importurile de petrol ale Turciei a fost de doar 3%. În trecut, această cifră era de 20%. Pentru Turcia era destul de supărător faptul că beneficia atât de puţin de avantajul costurilor de transport. Dar această situaţie nu era alegerea Turciei, ci rezultatul evoluţiilor negative din Libia.

Marea Mediterană şi stabilitatea

Motivul pentru care Turcia este prezentă în Libia nu îl reprezintă câmpurile petrolifere, aşa cum se întâmplă cu adversarii săi de pe teren şi de la masa negocierilor. Dar, în cele din urmă, politica promovată de adversarii ei au ca rezultat petrolul şi comerţul. Din acest punct de vedere, din când în când, apar şi critici nedrepte privind prezenţa Turciei în Libia. De fapt, stabilitatea şi ordinea din Marea Mediterană nu sunt importante din punct de vedere strategic numai pentru comerţul cu petrol, ci şi din alte numeroase motive pentru ţările din regiune.

Atunci când riscurile unor confruntări şi tulburări în Mediterana de Est şi procesul din Libia se împletesc, riscul din întreaga zonă a Mării Mediterane se transformă nu într-un risc regional, ci într-unul global. Din acest punct de vedere, nu trebuie să uităm că politica Turciei faţă de Libia şi succesele obţiunute atât pe teren, cât şi la masa negocierilor sunt extrem de importante.