Concurența crescândă pentru supremația asupra pământului, mării și spațiului va alimenta viitoarele tensiuni geopolitice globale, pe măsură ce țările revendică granițele maritime, resursele minerale neexploatate anterior și spațiul, care se află într-un stadiu foarte incipient de reglementare, scrie Diario De Noticias. 

Acestea sunt concluziile „Hărţii de Risc Politic 2022”, un raport publicat de Marsh, lider mondial de consultanță de risc și de brokeraj de asigurări.

Studiul estimează că, deşi granițele terestre dintre țări vor continua să fie delimitatorii-cheie ai riscului politic – așa cum este cazul actualului conflict dintre Rusia și Ucraina -, relațiile dintre state vor fi din ce în ce mai influențate de teritoriul oceanic, de minerale și de spațiu.

Cum ar putea evolua războiul din Ucraina?

„Conflictul dintre Rusia și Ucraina este un avertisment puternic cu privire la cât de repede pot escalada riscurile geopolitice și pot avea un impact umanitar grav la nivel local, precum și să afecteze companiile și investitorii din întreaga lume”, apreciază Carlos Figueiredo, Specialties Director la Marsh Portugalia.

Consecințele îngrozitoare ale acestui conflict pentru poporul ucrainean vor rămâne în centrul reflecțiilor noastre într-un viitor apropiat. Totuşi, acesta este, de asemenea, un moment pentru ca firmele și investitorii să se gândească la modul în care evoluția contextelor maritime, spațiale și terestre ar putea influența viitoare tensiuni politice în țări și regiuni.

Lucrăm cu clienții pentru a ajuta la înțelegerea impactului potențial al riscurilor politice actuale și emergente, împreună cu nevoia de planuri de risc strategic și de asigurări, care să le permită să fie mai rezistenți la viitoare crize politice și economice”, adaugă acesta.

Raportul subliniază că există „peste 80% din adâncimea mării neexplorată” și „un potențial imens de explorare și investiții pentru a satisface cererea crescândă de alimente și de materii-prime”, dar că această „exploatare albastră” sporeşte riscul de tensiune geopolitică, chiar şi pentru că atenuarea schimbărilor climatice depinde în mod semnificativ de grija acordată oceanelor.

Noile provocări la nivel mondial

„Cererea și disputa privind mineralele strategice precum cobaltul, cuprul, litiul, manganul, toriul, titanul, uraniul și vanadiul, care sunt cruciale pentru tranziția energetică, vor modela și ele riscul geopolitic viitor”, subliniază documentul, care adaugă că doar un număr mic de țări, adesea cu sisteme de guvernare autocrate, produce aceste minerale, ceea ce înseamnă că alternative precum extracția de pe fundul mării să fie din ce în ce mai mult luate în calcul.

Raportul prevede, de asemenea, faptul că dezvoltarea economiei aerospațiale, atunci când este combinată cu creșterea militarizării spațiului, ar putea contribui și la riscul unei escaladări a tensiunilor geopolitice, chiar şi pentru că în următorul deceniu orbita terestră joasă ar putea găzdui 100 de mii de sateliți, ducând la o creștere a deşeurilor spațiale.

„Înțelegerea acestor provocări și integrarea lor în planificarea riscurilor și a asigurărilor va face companiile mai rezistente și va contribui la garantarea creșterii, chiar atunci când ne adaptăm la realitățile geopolitice schimbate”, conchide Carlos Figueiredo.