Marea Neagră nu trebuie să devină „lac chinezesc”. Ce rol poate juca SUA în regiune

NATO

Mulți americani percep cam tot teritoriul Europei de Est, lângă Rusia, foarte departat și greu de conceptualizat, arată o analiză a publicației americane NationalInterest.

Europa de Est e o parte a lumii cu țări mai mici sau mai mari, care, în general, nu sunt nici subiect de știri, nici interesante din punct de vedere turistic. Pentru a înțelege mai bine această regiune prea departătatăă de America, ar fi utilă perspectiva care se concentrează pe Marea Neagră, punctul de referință al regiunii. Astfel, se poate înțelege mai bine ce face Rusia în regiune, și care ar trebui să fie răspunsul Americii.

Regiunea Mării Negre poate fi privită ca având trei ancore mari: Ucraina la nord, Turcia la sud, Rusia la nord-est. Apoi, există trei țări de ambele părți ale regiunii: România, Bulgaria și Moldova la vest, Georgia și Armenia și Azerbaidjan la est. Turcia, România și Bulgaria sunt state NATO. Și chiar dacă Ucraina nu face parte din NATO, Statele Unite au promis (împreună cu Rusia) încă din 1994 că vor contribui la protejarea securității sale.

Asta nu înseamnă că America trebuie să se pregătească pentru un război împotriva Chinei sau Rusiei în regiunea Mării Negre, subliniază NI.

Marea Neagră e mult prea departe de coastele Chinei, iar principalele preocupări militare ale SUA sunt legate de China, în regiunea Pacificului de Vest. Mai mult, după cum a declarat recent generalul Mark Milley, America se află într-o perioadă de concurență cu mari puteri, dar nu într-o perioadă de conflict. Ca în multe părți ale lumii, China nu reprezintă o amenințare militară directă, ci una care provoacă interesele americane în domeniile economic, tehnologic și al spionajului. În primul rînd, prin Belt and Road Initiative, China oferă împrumuturi multor țări care se află în zona regiunii Mării Negre. Desigur, în schimbul unor avantaje. De aceea, America trebuie să sprijine țările regionale să înțeleagă acest lucru și să nu se lase ademenite ușor.

În al doilea rând, locuitorii Mării Negre vor putea fi monitorizați dacă vor accepta tehnologia chineză chiar de la firme private, în tărâmuri precum 5G. La fel de important este că Beijingul încearcă in aceste state să cumpere sectoare care au implicații uriașe în materie de securitate. Un exemplu e producătorul Motorsich din Ucraina, care construiește motoare de înaltă calitate pentru elicoptere și avioane. În general, notează analiza NI, infrastructura chineză vine la pachet cu interese de control pe termen lung.

Pe scurt, America trebuie să se implice în conducerea acestei regiuni. UE și NATO sunt importante, pentru a completa diplomația americană, dar noua administrație Biden ar trebui să recunoască Marea Neagră ca o regiune de importanță majoră, cu un accent pe diplomație și cu angajament economic. Vestea bună e că viitorul Mării Negre nu trebuie să fie războiul. Sprijinul militar este important, dar e doar unul dintre instrumentele de angajare a SUA în această regiune vitală.