România, împreună cu alte trei ţări vecine şi din regiunea Mării Negre, s-au implicat într-un proiect-mamut care ar putea schimba radical faţă Europei. Iată ce înseamnă, mai exact, Black Sea Energy.
Scopul acestui proiect la Marea Neagră este să întărească securitatea energetică în regiune
Semnarea acordului de participare a Bulgariei în proiectul Coridorul Energetic al Mării Negre, care implică importul de energie verde din Azerbaidjan către Europa Centrală, este considerată un moment semnificativ în extinderea infrastructurii energetice regionale, conform raportului de la News.az.
Azerbaidjanul, Georgia, România și Ungaria colaborează pentru implementarea proiectului Marea Neagră, care implică instalarea unui cablu electric subacvatic extins pe o distanță de 1.195 km, destinat transportului de până la 4 gigawați de energie verde.
Începând cu semnarea unui acord la București în decembrie 2022, Proiectul Black Sea Energy a fost lansat în colaborare cu Azerbaidjan, Georgia, România și Ungaria. Scopul acestui proiect este să întărească securitatea energetică în regiune, să diversifice sursele de energie și să sporească ponderea energiei verzi în mixul energetic european.
Printre principalele elemente ale proiectului se numără instalarea unui cablu subacvatic în Marea Neagră și dezvoltarea infrastructurii necesare pentru transportul energiei.
Prin decizia Consiliului de Miniștri al Bulgariei de a se alătura proiectului Black Sea Energy, Bulgaria subliniază rolul său crucial în asigurarea sustenabilității infrastructurii și aprovizionării energetice în regiune.
Bulgaria beneficiază de un sistem bine dezvoltat de transport al energiei, o poziție geografică strategică favorabilă pentru tranzitul energetic din Est prin Marea Neagră către Europa și colaborări strategice cu vecinii și parteneri europeni.
Cablul electric subacvatic va acoperi o distanță de 1.195 de kilometri
Prin angajarea la un nivel de 20% în acest proiect, Bulgaria va juca un rol activ în dezvoltarea infrastructurii și a tehnologiilor de energie regenerabilă (SRE), promovând în același timp dezvoltarea durabilă. Aceasta va deschide noi perspective de creștere economică și va contribui la crearea de locuri de muncă în sectorul energiei verzi.
Cablu electric subacvatic al proiectului Black Sea Energy va avea o capacitate de 1.000 de megawați și va acoperi o distanță de 1.195 de kilometri.
Producția de energie electrică verde va începe în Azerbaidjan, va traversa Georgia și Marea Neagră, va ajunge în România, de unde va fi distribuită în întreaga Europă. În următorii 3-4 ani, proiectul este estimat să fie finalizat, beneficiind de un sprijin financiar în valoare de 2,3 miliarde de euro din partea Comisiei Europene.
„Este posibil să asistăm la o creștere a numărului de țări interesate să participe la acest coridor energetic”
Într-un interviu acordat News.Az, profesorul Elshad Mammadov, doctor în economie, a subliniat că integrarea Bulgariei în Coridorul Energetic al Mării Negre ar amplifica importanța acestui proiect.
„Vedem că țările europene, în special cele ale căror economii au slăbit în ultimii ani, se confruntă cu probleme serioase în asigurarea aprovizionării cu energie și echilibrarea energiei. În astfel de condiții, interesul pentru coridorul energetic la care participă Azerbaidjanul a crescut semnificativ într-un număr de țări europene.
Având în vedere acest lucru, cred că este posibil să asistăm la o creștere a numărului de țări interesate să participe la acest coridor energetic verde. Aceasta ar trebui să contribuie atât la diversificarea politicii energetice, cât și la creșterea resurselor economice ale țării noastre”, a declarat profesorul.
Economistul a evidențiat importanța pentru Azerbaidjan de a diversifica exporturile nu doar în domeniul non-energetic, ci și prin consolidarea sectorului de prelucrare în cadrul industriei energetice.
Conform lui Mammadov, Europa se confruntă cu dificultăți semnificative în securizarea aprovizionării cu energie. El a observat că Europa depune eforturi considerabile pentru a diversifica sursele de energie și consideră că opțiunile alternative sunt limitate.
Economistul a subliniat că proiectele energetice în care Azerbaidjanul are o implicare activă vor deveni din ce în ce mai relevante și este ferm convins că Azerbaidjanul ar trebui să beneficieze atât politic, cât și economic, de pe urma acestor inițiative.
„Europa face eforturi mari pentru a realiza diversificarea aprovizionării cu energie și cred că nu are multe mecanisme și căi alternative.
Prin urmare, vom asista la o relevanță tot mai mare a proiectelor energetice la care Azerbaidjanul participă activ și sunt sigur că Azerbaidjanul ar trebui, fără îndoială, să câștige dividendele politice și economice din realizarea unor astfel de coridoare”, a spus Mammadov.