Rusia are în vizor România și Bulgaria și prezența lor în Marea Neagră

Joi, Kremlinul a afirmat că Rusia va interpreta drept o amenințare orice intenție de a stabili o prezență permanentă în Marea Neagră a navelor de război ale NATO, având în vedere implicarea alianței în conflictul din Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Rusia va lua toate măsurile necesare pentru a-și asigura securitatea, notează Reuters.

„Prezenţa concentrată a navelor NATO – suntem atenţi la Bulgaria şi România, state riverane care sunt membre ale alianţei (NATO) – desigur, reprezintă, în special în actuala situaţie, o ameninţare suplimentară la adresa Rusiei.

Cu siguranță, Rusia va lua toate măsurile necesare pentru a-şi asigura securitatea”, a declarat Dmitri Peskov în fața reporterilor.

Dmitri Peskov; SURSA FOTO: Dreamstime

Kremlinul a subliniat că presiunile făcute de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de a crea o „adevărată Uniune Europeană a Apărării”, reflectă direcția Europei către militarizare și confruntare. Ursula von der Leyen a făcut aceste promisiuni în plenul Parlamentului European, menționând că eforturile vor include proiecte importante în domeniul apărării aeriene și cibernetice.

Joi, în fața Parlamentului European, Ursula von der Leyen a afirmat că eforturile sale vor cuprinde proiecte semnificative în domeniul apărării aeriane și cibernetice.

Marina Rusă și-a retras ultima navă de război din Peninsula Crimeea

Amintim că recent, Marina Rusă și-a retras cea mai recentă navă de război din Peninsula Crimeea, a anunțat potrivit purtătorului de cuvânt al Forțelor Navale ale Ucrainei, Dmitri Pletenchuk,

Detaliile privind numele exact al navei nu au fost furnizate deocamdată. Nici Dmitri Pletenchuk și nici alți reprezentanți ai Forțelor Navale ale Ucrainei nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

„Ultima navă de patrulare a Flotei ruse din Marea Neagră părăsește Crimeea noastră chiar acum. Amintiți-vă de această zi”, a scris el pe Facebook.

În 2014, Rusia a anexat Peninsula Crimeea de la Ucraina și a utilizat baza navală de la Sevastopol ca principala bază a Flotei Mării Negre.

Începând cu februarie 2022, Armata Ucraineană a ripostat în regiune, începând războiul și reușind să distrugă sau să avarieze aproximativ jumătate din navele de război ale Flotei Ruse din Marea Neagră, inclusiv un submarin. Doar în primele luni ale acestui an, soldații ucraineni au afirmat că au deteriorat aproximativ o treime din flota rusă din Marea Neagră. Mai multe puteți citi aici.