Noam Chomsky este cunoscut pentru pozițiile sale anti-război, anticapitalim și antisionism, scrie Jerusalem Post.
În timp ce Ucraina și aliații săi occidentali acuză forțele ruse de crime de război și crime împotriva umanității, inclusiv masacrarea civililor, guvernul lui Putin a declanșat o amplă campanie, denunțând acuzațiile drept „fake news”. Noam Chomsky a spus ce ar trebui făcut pentru a pune capăt vărsării de sânge din Ucraina.
„O opțiune este să urmăm politica pe care o urmăm acum, de a lupta împotriva Rusiei până la ultimul ucrainean. Și da, putem urma acea politică cu riscul izbucnirii unui război nuclear.
Sau putem face față realității, aceea că singura alternativă este calea diplomatică. Desigur, ea îi va oferi lui Putin și cercului său îngust o cale de scăpare”, a spus Chomsky.
Există două moduri prin care un război se poate încheia
El spune că întrebarea pe care trebuie să ne-o punem ar trebui să fie ”ce e de făcut pentru a salva Ucraina de o soartă cumplită și de distrugeri”.
„Există două moduri prin care un război se poate încheia: unul este ca o parte sau cealaltă să fie practic distrusă. Și rușii nu vor fi distruși. Deci asta înseamnă că Ucraina va fi distrusă. Cealaltă cale este a unei înțelegeri negociate.
Dacă mai există o a treia cale, nimeni nu știe. Deci, în primul rând ar trebui să ne îndreptăm spre o posibilă înțelegere negociată care să-i salveze pe ucraineni de la noi dezastre. Acesta ar trebui să fie punctul central”, a declarat Noam Chomsky.
Unul din cele mai sensibile puncte de negociere este regiunea Donbas
El a amintit că unul din cele mai sensibile puncte de negociere este regiunea Donbas. „Aceasta a fost o regiune de violență extremă timp de opt ani, cu bombardamente ucrainene, bombardamente rusești și multe acte de violență.
Sunt observatori OSCE, observatori europeni la fața locului care fac rapoarte. Le puteți citi. Ei nu încearcă să evalueze sursa violenței, aceasta nu este misiunea lor, dar vorbesc despre creșterea actelor de violență”, a precizat el.
Cel mai mare punct de blocaj al negocierilor, încercarea Ucrainei de a-și recupera teritoriile confiscate de Rusia începând cu 2014 – ar urma să fie soluționat printr-o eventuală discuție directă între președinții Putin și Zelenski, au declarat surse pentru Financial Times.
Experții nu cred că un acord de pace între Rusia și Ucraina va deveni realitate
Rusia a cerut ca Ucraina să recunoască controlul Moscovei asupra peninsulei Crimeea, pe care Vladimir Putin a anexat-o în 2014, precum și asupra celor două teritorii conduse de separatiștii proruși în regiunea Donbas, din estul țării.
Ucraina ar fi dfispusă să discute unele probleme umanitare, cum ar fi restabilirea alimentării cu apă a Crimeei și angajamentul de a nu încerca niciodată să recucerească peninsula prin forță, au mai spus sursele FT.
Între timp apar tot mai multe voci care nu cred că un acord de pace între Rusia și Ucraina va deveni realitate. Au fost mai multe runde de negociere, dar care nu au dus la niciun rezultat. Varianta unui război de uzură, care se va întinde pe mulți ani devine din ce în ce mai vehiculată teză.
Aleksei Arestovici, consilier al preşedintelui Zelenski, a declarat că, în cazul în care Rusia va cuceri complet regiunea Donbas, Ucraina nu va mai putea încheia niciodată un acord de pace. Într-o astfel de situație, războiul s-ar putea prelungi până în anul 2035.
În cazul acestui scenariu, Ucraina nu va renunța la luptă și va încerca să recâștige zona. El a comparat Ucraina cu Israelul, iar Rusia cu țările arabe.