Donald Trump speră ca Rusia și Ucraina să ajungă la un acord în această săptămână

Reacția lui Donald Trump vine după ce Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc, chiar în Duminica Paștelui, de încălcarea armistițiului de 30 de ore propus de Vladimir Putin.

Președintele american într-o postare pe rețeaua sa Truth Social, că ambele țări vor ajunge să dezvolte afaceri importante cu Statele Unite, ceea ce le-ar aduce câștiguri semnificative.

„Ambele (ţări) vor începe apoi să facă afaceri mari cu Statele Unite ale Americii, care prosperă, şi vor face o avere”, a scris el.

Vineri, Donald Trump a avertizat că ar putea renunța la rolul de mediator al conflictului, în cazul în care nu se vor înregistra progrese rapide în discuțiile paralele purtate de reprezentanții săi cu autoritățile de la Kiev și Moscova, aflate în desfășurare de câteva săptămâni.

În același timp, Washingtonul și Kievul poartă negocieri pentru încheierea unui acord privind exploatarea resurselor minerale din Ucraina, care ar urma să fie finalizat săptămâna viitoare, potrivit unor oficiali ucraineni.

Totodată, partea americană analizează opțiuni pentru o posibilă relaxare a sancțiunilor impuse sectorului energetic rus, cu condiția ca Moscova să accepte încetarea ostilităților, conform informațiilor difuzate anterior de Reuters și Bloomberg.

Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc de încălcarea armistițiului de Paște de 30 de ore propus de Vladimir Putin

Duminică, tensiunile dintre Ucraina și Rusia au continuat, cele două părți acuzându-se reciproc de încălcarea armistițiului de Paște de 30 de ore, anunțat cu o zi înainte de președintele rus Vladimir Putin. Deși Ucraina a acceptat armistițiul propus, președintele Volodimir Zelenski a declarat în cursul serii că forțele ruse au încălcat acordul „de peste 2.000 de ori” de la începutul zilei, menționând totodată că nu au avut loc raiduri aeriene în acea zi.

În acest context, Zelenski a propus o prelungire a armistițiului cu 30 de zile, aplicabilă în special atacurilor cu drone și rachete cu rază lungă de acțiune asupra infrastructurii civile. El a mai denunțat „operațiuni rusești” în zonele Pokrovsk și Siversk, de pe frontul de est, criticând continuarea folosirii armamentului greu de către trupele ruse.

La rândul său, Ministerul rus al Apărării a informat că forțele ucrainene au încercat fără succes să atace pozițiile rusești în sectoarele Suha Balka și Bagatîr, din regiunea Donețk, situată în estul Ucrainei. De asemenea, autoritățile de la Moscova au raportat atacuri ale armatei ucrainene asupra regiunilor ruse de frontieră – Briansk, Kursk și Belgorod – în urma cărora „civili au fost uciși sau răniți”.

În ceea ce privește armistițiul care a expirat la ora 21:00 GMT (24:00, ora locală), Kremlinul a anunțat, prin purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, că Vladimir Putin „nu a dat niciun ordin” privind prelungirea acestuia.

Vladimir.Putin
SURSA FOTO: kremlin.ru

Trump a evitat să se pronunțe cu privire la armistițiul propus de Rusia

Pe tot parcursul evenimentelor, Donald Trump a evitat să se pronunțe cu privire la armistițiul anunțat de Moscova sâmbătă, precum și asupra evoluțiilor ulterioare.

Între timp, schimbul de acuzații dintre părțile implicate în conflict evidențiază cât de dificil este, chiar și după mai bine de trei ani de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, să fie menținută o încetare temporară a focului, oricât de scurtă.

Armistițiul din acest weekend a survenit într-un moment în care Rusia susține că a recucerit aproape în totalitate – 99,5% – teritoriul ocupat de forțele ucrainene în regiunea rusă Kursk în vara anului 2024, ceea ce, potrivit declarațiilor Moscovei, ar însemna că linia frontului revine integral pe teritoriul ucrainean.