Omul de afaceri aradean Cornel Pirtea avea de platit catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) 150 de dolari, reprezentand “penalitati investitii datorate”. In consecinta, AVAS a cumparat spatiu publicitar intr-un cotidian central, pentru a-l soma pe datornic sa-si achite cat mai repede debitul. Costul publicarii anuntului? Exact 150 de dolari! Ca situatia sa fie si mai absurda, investitia pe care AVAS o socoteste neefectuata a fost, in realitate, exe
Omul de afaceri aradean Cornel Pirtea avea de platit catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) 150 de dolari, reprezentand “penalitati investitii datorate”. In consecinta, AVAS a cumparat spatiu publicitar intr-un cotidian central, pentru a-l soma pe datornic sa-si achite cat mai repede debitul. Costul publicarii anuntului? Exact 150 de dolari! Ca situatia sa fie si mai absurda, investitia pe care AVAS o socoteste neefectuata a fost, in realitate, executata in termenul prevazut de contract.
“In anul 2000, am cumparat de la FPS pachetul de 53% din actiunile SC Promesc SA Chisineu-Cris, judetul Arad. M-am obligat sa efectuez o investitie de 500 de dolari, reprezentand valoarea unui decantor pentru ape si uleiuri uzate, pe care am si efectuat-o in luna urmatoare”, povesteste Cornel Pirtea. El spune ca a invitat institutiile abilitate cu protectia mediului sa constate existenta decantorului, fiind incheiat cu acea ocazie si un proces-verbal.
O copie a procesului-verbal a a ajuns si la FPS, in Bucuresti, insa reprezentantii institutiei au raspuns ca nu iau in considerare documentul pentru ca nu a fost majorat capitalul social al companiei (4,9 miliarde de lei in anul 2000) cu valoarea investitiei (adica circa 13 milioane de lei la acea data). “M-au actionat in judecata in anul 2003, insa nu am dat o atentie deosebita acestei probleme. Am considerat ca este mai costisitor sa angajez un avocat pentru a le demonstra ca am realizat ceea ce m-am angajat prin contractul de privatizare”, explica Pirtea.
Cazul sau nu se prea potriveste cu “principiile care stau la baza activitatii de valorificare a activelor statului”, enuntate de Directia de Comunicare a AVAS: “maximizarea sumelor recuperate si reducerea la maximum a perioadei de recuperare si a conturilor aferente acestui proces”. Ceea ce e mai grav e ca patronul aradean nu este singur. AVAS a preluat in portofoliu, incepand cu 1999, peste 73.000 de datornici, cu restante totalizand mai mult de cinci miliarde de dolari. 62.000 de debitori, mai exact cam 85%, au datorii de sub 10.000 de lei noi (100 de milioane de lei vechi). Proportia acestora in totalul restantelor aflate in portofoliul AVAS este ridicola – circa 0,7%. Cu alte cuvinte, ceva mai mult de o zecime din debitori detin peste 99% din sumele restante. Mai mult, in 40.000 de cazuri datoriile de recuperat se situeaza sub 1.000 de lei noi (10 milioane de lei vechi). Desi aceasta categorie reprezinta aproape doua treimi din numarul de debitori, sumele neachitate de catre ei reprezinta doar 0,1% din totalul celor aflate pe lista AVAS.
Analistul economic Ilie serbanescu crede ca AVAS ar trebui sa recupereze datoriile serioase. “Daca se ocupa de plevusca si nici nu incearca sa se apropie de marii rechini, se poate interpreta ca arunca praf in ochi. E cumva similar cu ce se intampla la PNA”, spune el.
“Legea este aceeasi pentru toata lumea. Trebuie sa le aplicam tuturor datornicilor un tratament egal, indiferent de marimea debitelor”, ne-a declarat unul dintre directorii din cadrul AVAS. Oficialul a mai precizat ca toate cheltuielile de executare a datornicilor, inclusiv anunturile din presa, sunt achitate de catre acestia. Cu alte cuvinte, desi a achitat suma de 430 de lei noi (echivalentul a 150 de dolari) in conturile AVAS chiar in ziua in care l-am anuntat despre publicarea somatiei, Cornel Pirtea are mari sanse sa figureze in continuare pe lista datornicilor. Cu aceeasi suma, reprezentand, de aceasta data, contravaloarea anuntului publicitar.
“Daca AVAS se ocupa de plevusca si nici nu incearca sa se apropie de marii rechini, se poate interpreta ca arunca praf in ochi. E cumva similar cu ce se intampla la PNA.”
Ilie serbanescu,
analist economic
CINCI MILIARDE DE DOLARI PE LISTELE AVAS
• Portofoliul AVAS din 1999 si pana azi contine 73.690 de debitori, cu datorii in valoare de peste cinci miliarde de dolari.
• 2,6 miliarde de dolari sunt datorii catre BCR, Bancorex, Banca Agricola si CEC. 0,5 miliarde de dolari sunt debite catre fosta Companie Romana de Petrol. 859 de milioane de dolari reprezinta datorii catre Ministerul Finantelor. 713 milioane de dolari sunt restante catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
• Cei mai mari debitori de pe lista sunt fosta Companie Romana de Petrol (1,312 miliarde RON), Oltchim (466 de milioane RON), Contrasimex (349 de milioane RON), Societatea “Imbunatatiri Funciare” (279 de milioane RON), World Trade Center (249 milioane RON) si GCP Consulting (234 de milioane RON).
• In primele opt luni ale lui 2005, au fost recuperate debite de circa 302 milioane RON (3.020 de miliarde de lei vechi).