UE lansează o misiune de a proteja navele în Marea Roșie
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat luni că salută misiunea condusă de UE în Marea Roșie. Această misiune a fost denumită „Aspides”, cuvântul grecesc antic pentru scut.
„Europa va asigura libertatea de navigație în Marea Roșie, lucrând alături de partenerii noștri internaționali”, a scris von der Leyen într-o postare pe X.
„Dincolo de răspunsul la crize, este un pas spre o prezență europeană mai puternică pe mare pentru a ne proteja interesele europene”, a adăugat ea.
I welcome today’s decision to launch the EU Naval Force Operation Aspides.
Europe will ensure freedom of navigation in the Red Sea, working alongside our international partners.
Beyond crisis response, it’s a step towards a stronger European presence at sea to protect our…
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) February 19, 2024
Înaltul diplomat italian Antonio Tajani a confirmat lansarea în timpul unei reuniuni a miniștrilor de externe de la Bruxelles. El a numit-o drept „un pas important către o apărare europeană comună”, transmite RFI.
Misiunea speră să pună capăt atacurilor tot mai numeroase ale rebelilor houthi din Yemen, care au lansat atacuri cu rachete și drone în coridorul vital de transport maritim.
Vor fi folosite trei nave de război europene
UE afirmă că mandatul misiunii, stabilit inițial pentru un an, se limitează la protejarea navigației civile în Marea Roșie. Aceasta nu prevede niciun atac „pe teritoriul yemenit”.
Misiunea va implica trimiterea a trei nave de război europene și a unor sisteme de avertizare rapidă aeropurtate în Marea Roșie, în Golful Aden și în apele din jur.
Comandantul general va fi grec, în timp ce ofițerul care va conduce controlul operațional pe mare va fi italian. Un oficial UE a făcut vineri aceste precizări, adăugând că Blocul Comunitar vizează ca misiunea să fie operațională în „câteva săptămâni”.
Până în prezent, Franța, Germania, Italia și Belgia au declarat că intenționează să contribuie cu nave.
SUA și Marea Britanie au deja o coaliție navală împotriva rebelilor houthi
Statele Unite sunt deja vârful de lance al propriei coaliții navale în zonă. Washingtonul a efectuat lovituri asupra rebelilor houthi din Yemen împreună cu Marea Britanie.
În cel mai recent incident, o navă de marfă sub pavilion grecesc, deținută de SUA, a fost atacată de două ori în două ore în Golful Aden, care se învecinează cu Marea Roșie, a declarat firma de securitate maritimă Ambrey.
Nava de transport sub pavilion grec a raportat un „atac cu rachete” înainte ca un alt proiectil să lovească apa la doar câțiva metri de navă, a precizat sursa citată.
Nu au fost raportați răniți sau pagube în niciunul dintre cele două incidente, iar nava își continua călătoria spre Aden, a precizat raportul.
Anterior, huthii au revendicat un atac asupra unei nave britanice în Golful Aden.