Vești bune de la Guvern. Marcel Ciolacu a informat într-o postare realizată pe propria pagină de socializare că salariul minim va crește de la 1 iulie. Decizia a fost luată astăzi, alături de sindicate și patronate, în Consiliul Tripartit.
Salariul minim va crește de la 1 iulie. Premierul Marcel Ciolacu a confirmat recent acest lucru, într-o postare realizată pe pagina lui de socializare. Decizia a fost luată joi, 23 mai, alături de sindicate și patronate, în Consiliul Tripartit.
Salariul minim va crește de la 1 iulie
Potrivit informațiilor publicate de premier, suma va fi majorată la 3.700 de lei brut. De asemenea, spune el, va fi menținută până la sfârșitul anului facilitatea acordată angajatorilor privind cei 200 de lei scutiți de taxe.
Șeful PSD susține că România se află în „direcția corectă către implementarea salariului minim european”.
„De la 1 iulie, salariul minim va crește la 3.700 de lei brut. Totodată, vom menține până la sfârșitul anului facilitatea acordată angajatorilor privind cei 200 de lei scutiți de taxe. Suntem în direcția corectă către implementarea salariului minim european. Aceasta este decizia luată astăzi, alături de sindicate și patronate, în Consiliul Tripartit”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.
Postarea premierului a strâns imediat tot felul de reacții din partea românilor
Postarea premierului a strâns imediat tot felul de reacții din partea românilor. Unii dintre urmăritori l-au felicitat, în timp ce alții au avut o reacție critică.
Vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS) a confirmat
La rândul lui, vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Mircea Burlacu, a declarat că salariul minim în România va creşte începând cu 1 iulie 2024 la valoarea brută de 3.700 de lei, cu menţinerea deductibilităţii de 200 de lei.
„Am avut la mapă Hotărârea de Guvern privind creşterea salariului minim de la 1 iulie cum am convenit în decembrie, adică 3.700 de lei, menţinerea deductibilităţii fiscale, lucruri care de asemenea au fost convenite, urmează să adopte Hotărârea de Guvern, şi să producă efecte. E adevărat că nivelul acesta de salarizare este necorespunzător, dar cu privire la cuantumul salariului minim, stabilit prin Hotărâre de Guvern, în condiţiile actuale acesta a fost convenit. (…) Salariul minim în România va creşte începând cu 1 iulie 2024 la valoarea brută de 3.700 de lei, cu menţinerea acelei deductibilităţi de 200 de lei, care este şi în prezent”, a precizat vicepreşedintele BNS pentru agerpres.
Acesta a mai spus că în prezent se lucrează la transpunerea directivei privind mecanismul de adaptare a salariului minim european.
„E mult de lucru. Urmează ca împreună cu specialişti de la Ministerul Muncii să avem întâlniri şi în primul rând să facem o analiză pe tot cadrul legislativ care trebuie modificat ca urmare a transpunerii directivei, să facem o analiză privind cadrul de acoperire cu contracte colective de muncă la nivel naţional, să avem o strategie privind încurajarea negocierilor colective şi să definitivăm formula de calcul a acestui mecanism”, a adăugat acesta.
Guvernul a prezentat un nou proiect care va schimba modalitatea de calcul a salariului de bază minim brut
Amintim că Guvernul României a prezentat un nou proiect de hotărâre care va schimba modalitatea de calcul a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.
Conform noilor reglementări, salariul minim va fi ajustat pe baza mai multor indicatori economici esențiali, inclusiv rata anuală prognozată a inflației, Produsul Intern Brut (PIB) prognozat, populația ocupată prognozată și câștigul salarial mediu brut lunar prognozat.
Potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern (HG), salariul minim brut va fi calculat având la bază un „nivel orientativ de 50%” din câștigul salarial mediu brut. Această valoare va fi comparată cu indicatorul de referință de 50% prevăzut în Codul Muncii, care va fi modificat printr-un proiect de lege separat.
Proiectul de hotărâre detaliază procedura de stabilire și actualizare a salariului minim, incluzând următoarele aspecte:
- modalitățile de stabilire și actualizare a nivelului salariului minim brut pe țară garantat în plată;
- criteriile de stabilire și actualizare a salariului minim.