România se pregăteşte cu paşi repezi, ca multe alte ţări din lume, să înceapă vaccinarea împotriva SARS-CoV-2. După ce a primit toate aprobările necesare, documentul ce detaliază paşii ce vor fi urmaţi în cadrul strategiei naţionale de vaccinare va fi, în sfârşit, prezentat publicului.
Vineri după-amiază, într-o conferinţă de presă ce va avea loc la Palatul Victoria, va fi prezentată în mod oficial strategia de vaccinare împotriva COVID-19 în România.
Conferinţa va începe la ora 16:00 şi va fi susţinută de Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Comitetului Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii şi vicepreşedinte al CNCAV, şi Florentina Furtunescu din partea Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).
Strategia naţională de vaccinare împotriva noului coronavirus a primit aprobarea Guvernului săptămâna trecută, iar joi, 3 decembrie, a primit şi votul în CSAT (Consiliul Suprem de Apărare a Ţării).
Mesajul transmis de Klaus Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a arătat că este foarte posibil ca, la începutul anului viitor, România să beneficieze de prima tranşă de vaccin, adică aproximativ 1 milion de doze.
Potrivit şefului statului, strategia de vaccinare împotriva noului coronavirus este “foarte bine lucrată”.
“Această strategie prevede paşii care se vor face, principiile pe care se bazează întreaga strategie şi foarte multe alte detalii despre vaccinare. Toate aceste lucruri vor fi prezentate publicului, pe larg, mâine (vineri, 4 decembrie – n.red.), în cadrul unei conferinţe de presă care va fi organizată la Guvern. Sunt foarte multe lucruri şi în săptămânile şi lunile care urmează vom avea o informare permanentă pentru publicul general, dar şi pentru publicul specializat, va exista inclusiv un site dedicat, unde cei dornici de informaţii suplimentare, verificate, vor putea să vadă ce se întâmplă”, a explicat Iohannis.
Preşedintele a reiterat că în prima etapă se vor vaccina personalul medical şi persoanele din grupe de risc, scrie Agerpres.
“Vaccinarea este voluntară. Vaccinarea este sigură. Vaccinarea este eficientă. Vaccinarea se face planificat”, a transmis el.
Ce prevede strategia naţională de vaccinare?
Documentul stabileşte viziunea, principiile şi modul de acţiune pentru administrarea în România a vaccinurilor anti COVID-19 autorizate de către Agenţia Europeană a Medicamentului şi are la bază atât analiza situaţiei de la nivelul naţional şi european a răspândirii SARS-CoV-2, cât şi analiza situaţiei cazurilor grave şi respectiv a mortalităţii generate de COVID-19.
Strategia îşi propune, ca obiective generale, asigurarea unui mediu favorabil vaccinării, ca politică eficace de prevenţie COVID- 19 la nivelul populaţiei României, dar şi crearea premizelor de operaţionalizare a activitatii de vaccinare anti COVID-19 la nivel populaţional, ca parte integrantă a programului naţional de vaccinare, transmite news.ro.
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, explică: “Scopul nostru este acela de a asigura accesul la vaccinare împotriva SARS-CoV-2 în condiţii de siguranţă, eficacitate şi echitate pentru prevenirea infecţiei cu SARS-CoV-2 şi limitarea pandemiei de COVID-19 pe teritoriul ţării.”