14 martie 1929, ziua în care se năștea marele actor Iurie Darie
Iurie Darie s-a născut pe 14 martie 1929 în Vadul Rașcov, județul Soroca, teritoriu care astăzi face parte din Republica Moldova. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică în 1952, marcând începutul unei cariere artistice de succes.
Debutul său pe marele ecran a avut loc în 1953, în filmul „Nepoții gornistului”, regizat de Dinu Negreanu, unde a jucat alături de Marga Barbu și Liviu Ciulei. În 1969, regizorul Mircea Drăgan l-a distribuit în celebra serie „Brigada Diverse”, unde a împărțit platourile de filmare cu nume mari ale cinematografiei românești, precum Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu și Puiu Călinescu.
De-a lungul carierei, Iurie Darie a dat viață unor personaje memorabile în peste 40 de filme. Printre cele mai cunoscute producții în care a jucat se numără „Băieții noștri” (1959), „S-a furat o bombă” (1961), „Vacanță la mare” (1962), „Dragoste la zero grade” (1964), „Atunci i-am condamnat pe toți la moarte” (1971), „Frații Jderi” (1974), „Ringul” (1983), „O zi la București” (1986), „În fiecare zi mi-e dor de tine” (1987), „Zâmbet de soare” (1987), „Oglinda” (1993), „Punctul zero” (1996) și „Triunghiul morții” (1999).
Unul dintre cele mai marcante momente ale carierei acestuia a fost perioada petrecută la Teatrul de Comedie, unde a jucat alături de mari actori ai scenei românești, precum Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Mircea Albulescu, Dem Rădulescu, Sanda Toma, Vasilica Tastaman, Stela Popescu și Silviu Stănculescu.
Marele actor s-a stins din viață pe 9 noiembrie 2012, în București.

Activitatea în televiziune
Însă, de-a lungul carierei, Iurie Darie nu s-a limitat doar la teatru și film, ci și-a extins activitatea și în televiziune. În anii ’70 și ’80, a fost o prezență constantă în emisiunile pentru copii, unde își demonstra talentul de desenator, impresionând prin abilitatea de a desena simultan cu ambele mâini. Aceste apariții i-au sporit popularitatea, transformându-l într-o figură îndrăgită nu doar de publicul adult, ci și de cei mai tineri telespectatori.
Prin aceste emisiuni, actorul a reușit să creeze o conexiune specială cu publicul său, evidențiindu-și încă o dată versatilitatea și carisma care l-au consacrat.
Acesta mărturisea într-un interviu acordat Eugeniei Vodă (detalii la finalul articolului) că își dorea din adâncul sufletului ca, după moarte, să poată renaște într-o altă lume, unde să își trăiască viața „celălalt om” din el.
„Cred că am să plec din lumea asta cu ceva și am să plec în altă lume, să se nască celălalt om din mine”, spunea în interviul-testament Iurie Darie.