România şi-a pierdut unul din marii săi actori în urmă cu cinci ani. Petru Ciubotaru se stingea din viaţă pe 14 noiembrie 2019.

Tragicul anunț cu privire la moartea îndrăgitului actor a surprins atunci întreaga lume artistică ieşeană. Cristian Hadji Culea, directorul Teatrului Naţional din Iaşi, a fost cel care a reacționat imediat la aflarea veștii tragice.

Petru Ciubotaru a fost unul dintre marii actori ai Teatrului Naţional din Iaşi

Cristian Hadji Culea spunea că regretatul artist a fost „unul dintre marii actori ai Teatrului Naţional din Iaşi”. De-a lungul vieţii şi carierei sale, a fost un om legat de Iaşi, oraş al cărei istorie a trăit-o şi a spus-o tuturor, de Teatrul Naţional din Iaşi.

„Petru Ciubotaru a fost unul dintre marii actori ai Teatrului Naţional din Iaşi. De-a lungul vieţii şi carierei sale, Petrică Ciubotaru a fost un om legat de Iaşi, oraş al cărei istorie a trăit-o şi a spus-o tuturor, de Teatrul Naţional din Iaşi. El retrăia din plin istoria de 180 de ani a teatrului. A fost exemplară dragostea lui pentru teatru.

De exemplu, când s-a hotărât că pensionarii trebuie să aleagă între salariu şi pensie, Petrică Ciubotaru a ales să rămână în teatru cu toate că pensia lui era puţin mai mare. Pentru el, a fi actorul Teatrului Naţional din Iaşi era un lucru esenţial, şi asta a fost până în ultima secundă.

A iubit teatrul şi teatrul l-a iubit pe el. Această veste tristă m-a surprins. Ştiam că nu se simte bine, ştiam problemele lui, dar de surprins m-a surprins”, a transmis Cristian Hadji Culea în 2019.

Petru Ciubotaru
Petru Ciubotaru / SURSĂ FOTO: dmtr.ro

Un mesaj a venit atunci și de la teatrologul Oltiţa Cîntic. Acesta a subliniat că decesul marelui artist ieşean Petru Ciubotaru ne reaminteşte despre efemeritatea fiecărui om.

„Când am văzut ştirea despre trecerea în nefiinţă a actorului Petru Ciubotaru involuntar m-am gândit la una dintre chestiile caracteristice care structurează teatrul, dar ne structurează şi pe noi de altfel, cea a efemerităţii. Scena românească a pierdut astăzi un mare actor, un actor care a dăruit momente extraordinare publicului vreme de 55 de ani, unul dintre acei actori care fac parte dintr-o generaţie de artişti care se individualizau nu numai în teatru, ci şi pe stradă.

Nu puteai să nu-i remarci. Din păcate, vremurile în care trăim ne-au anonimizat cumva pe toţi, însă domnul Petrică Ciubotaru era un personaj încântător, savuros, foarte deschis nu numai pe scenă, ci şi atunci când îl întâlneai fie la evenimente culturale, fie pur şi simplu pe stradă. Avea ceea ce toţi marii actori au, carisma, un soi de aură invizibilă dar absolut cuceritoare cu care şi-a fermecat spectatorii atâtea decenii.

Chiar dacă, din păcate, nu vom mai avea ocazia să-l urmărim la rampă, ne rămân amintirile, amintirile unui mare actor în principal de comedie, dacă ne amintim de Chiriţa în care a strălucit, dar şi în alte roluri pentru că talentul şi priceperea l-au hărăzit şi i-au dat oportunitatea să susţină o paletă destul de largă de roluri, de personaje, în registre dramaturgice diferite. Teatrul românesc a mai pierdut un mare actor. Drum lin în lumină!”,  spunea teatrologul Oltiţa Cîntic.

Moartea artistului a fost deplânsă şi de directorul Ateneului Naţional din Iaşi

Moartea artistului Petru Ciubotaru a fost deplânsă şi de directorul Ateneului Naţional din Iaşi. Amintim că marele artist a interpretat pe această scenă rolul lui Moş Ion Roată în piesa „Povestea Unirii”.

Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Naţional din Iaşi, a spus la vremea aceea că este o mare pierdere pentru întreaga scenă dramatică a României.

„O mare pierdere, desigur, nu doar pentru Iaşi, ci şi pentru Teatrul Naţional Vasile Alecsandri cât şi pentru Ateneul Naţional din Iaşi, dar şi pentru întreaga scenă dramatică a României. Am pierdut un simbol, un simbol care de azi se alătură magnificei trupe de actori pe care Dumnezeu începe să şi-o facă acolo Sus.

Îi mulţumim maestrului pentru ceea ce a făcut pentru noi. Cu siguranţă de fiecare dată când se va juca ‘Povestea Unirii’, piesă de teatru în care maestrul îl interpreta pe Moş Ion Roată, ne vom gândi cu drag la nea Petrică”, a spus Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Naţional din Iaşi.

De-a lungul carierei de 55 de ani, a interpretat peste 260 de roluri

De-a lungul carierei de 55 de ani, Petru Ciubotaru a interpretat peste 260 de roluri. Totodată, a primit numeroase premii şi distincţii. În 2002 a primit Ordinul Naţional pentru merit în grad de Cavaler, iar în 2014 a fost premiat de UNITER pentru întreaga activitate.

Regretatul actor a primit următoarele distincții:

  • 1971: Premiul de interpretare la Decada dramaturgiei originale cu rolul Nik din „Duet” de Andi Andrieș;
  • 1987: Premiul de interpretare pentru Iacoppo din „Săptămâna patimilor” de Paul Anghel;
  • 1992: Premiul de interpretare la Festivalul de Teatru de la Bacău pentru „După melci” de Ion Barbu;
  • 2002: Ordinul național pentru merit în gradul de Cavaler;
  • 2014: Premiul UNITER pentru întreaga activitate;
  • 2018: Nominalizare pentru Cel mai bun actor într-un rol secundar, în cadrul Premiilor Gopo 2017.

S-a născut în anul 1939 în localitatea Ciurea, judeţul Iaşi

Petru Ciubotaru s-a născut în anul 1939 în localitatea Ciurea, judeţul Iaşi. A absolvit IATC în 1963, la clasa prof. Alexandru Finţi, George Rafael. Repartizat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, debutează cu rolul Mădălin din Noaptea e un sfetnic bun.

Din 1964, și-a început cariera  la Teatrul Naţional din Iaşi cu rolul Jeff din „Jocul de-a vacanţa”. Vreme de 55 de ani s-a lăsat în voia teatrului, care i-a găsit mereu loc de haos ori de popas, fie că s-a numit Pepelea, Iordache, Tocilă, Şoldan Viteazul, Arlechino, Chiriţa, Domenico Soriano, Pişcik, Stomil, Knurov, Sganarel, Trahanache, Bufonul ori Ştefan cel Mare.