Nu se pierde dreptul la pensii

Maria-Luiza Socol-Florescu, director în cadrul Direcției Relații Internaționale la Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a dat detalii. Ea a evidențiat câteva aspecte importante legate de drepturile la pensie ale românilor care lucrează în străinătate.

Persoanele care au lucrat în România și apoi au ales să meargă să lucreze într-un alt stat membru al Uniunii Europene (UE) nu pierd dreptul la pensie, a spus Socol.

„Vestea este una bună. Dreptul la pensie în cazul persoanelor care au lucrat în România și apoi s-au decis să-și exercite dreptul la liberă circulație în interiorul Uniunii Europene nu se pierde, nu este afectat.

S-au creat mecanisme, prin intermediul unor regulamente europene, direct aplicabile în toate statele membre, deci ele nu trebuie transpuse, ci luate ca atare, astfel încât statele să ne coordonăm între noi pentru ca drepturile la pensie să nu fie afectate, să nu fie pierdute”, a declarat reprezentantul CNPP.

Acest mecanism de protecție a drepturilor la pensie se aplică nu doar în statele membre ale UE, ci și în Elveția și în Marea Britanie.

Memorandum cu Kazahstanul

Pe de altă parte, se recunosc contribuţiile la pensie și pentru cetăţenii români care au muncit în Kazahstan. Ministrul Muncii s-a întâlnit marți cu Ambasadorul Republicii Kazahstan în România, Ali Yerlik.

Unul dintre subiectele importante abordate de cei doi demnitari a fost cel al recunoaşterii contribuţiilor la pensie. Sunt vizați atât cetăţenii din România care lucrează în Kazahstan, dar cetățenii kazahi care lucrează în ţara noastră. S-a mai discutat şi despre protejarea drepturilor angajaţilor şi securitatea în muncă.

Ministrul român al Muncii a apreciat, în cadrul întâlnirii, faptul că investițiile Kazahstanului în România reprezintă un contributor important la buget. Vorbim aici în special despre sistemul public de pensii din ţara noastră.

Simona Bucura Oprescu şi Ali Yerlik au convenit asupra încheierii unui memorandum ce va privi pensiile şi asigurările sociale.

„În cadrul întâlnirii s-au creionat pașii pe care atât România, cât și Kazahstan, trebuie să îi facă astfel încât contribuțiile la pensii ale cetățenilor din ambele țări să fie recunoscute și calculate după retragerea din activitate, ale cetățenilor kazahi care lucrează în România, dar și ale românilor care își desfășoară activitatea în Republica Kazahstan.

În acest sens, partea română și cea kazahă au convenit să fie încheiat un memorandum privind pensiile și asigurările sociale”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Muncii.