Ce au obținut sindicaliștii din domeniul educației, în urma discuțiilor avute cu Klaus Iohannis?
Greva profesorilor, care datează din 22 mai, a culminat marți cu o întrevedere cu președintele Klaus Iohannis. Negocierile dintre sindicaliştii din educaţie şi preşedinte au eşuat, consideră profesorii.
„Sindicaliștii erau îmbujorați. Au apărut poze de acolo când au dat ei mâna cu Iohannis. Le-a făcut Iohannis hatârul, în opt ani de zile, de a da mâna cu ei. N-au obținut absolut nimic”, a remarcat Robert Turcescu în cadrul podcastului „HAI Live” de pe canalul de Youtube „HAI România!”.
Ion Cristoriu a remarcat atitudinea de vasali a liderilor sindicali, care pe tot parcursul întâlnirii de marți de la Cotroceni l-au privit pe șeful statului ca pe „un stăpân, un jupân”.
„Comunicatul e cel mai important. Sindicatele au transmis că vor sprijini transpunerea în viață a legilor Educației. Oamenii sunt chiar trădători. Cum să te duci și să fii de acord cu asta? Iohannis asta a și vrut”, a comentat el.
De ce au loc atât de multe proteste în România?
Mai mult, în timpul întrevederii de la Palatul Cotroceni s-a observat clar că „nimic din ce e constituțional n-a funcționat”. Fondatorul EVZ a făcut o afirmație surprinzătoare, și anume că șeful statului pregătește în secret un acord cu Coaliția de guvernare care să le ofere guvernanților protecție în cazul tuturor protestelor care se anunță în perioada imediat următoare.
„Se va semna un acord cu Coaliția pentru toate protestele. Președintele garantează mărirea salariilor în viitorul care va fi peste 100 de ani, pentru toate categoriile. Eu așa ceva n-am mai pomenit.
Asta exprimă foarte mult complexul pe care-l au politicienii români, dar și liderii de sindicat față de Klaus Iohannis. Este urmarea acelei tăceri a lui, a faptului că nu socializează”, a explicat el.
Liderii sindicatelor din domeniul educației sunt ușor de șantajat
În continuarea dialogului, invitatul a arătat că atitudinea ezitantă a liderilor de sindicat față de Klaus Iohannis din Educație arată că aceștia pot fi șantajabili.
„Toți liderii de sindicat sunt vulnerabili. Dacă unul dintre ei ar fi sărac lipit pământului, dar ei știu că dacă-l supărau acum când dădeau mâna, imediat venea DNA și împreună cu televiziunile de partid și de stat îl tocau că are bani, îl chema pe la DNA. Este ceva unic în mișcarea sindicală. S-au dus la Cotroceni fericiți că sunt primiți.
Nu au avut nicio revendicare. În momentul în care te duci la adversar îți faci 5 puncte de revendicări care-l vizează pe președinte. Unu, președintele garantează, doi, președintele să iasă și să zică. După ce le-ai făcut pe astea, ai grijă la comunicatul final. Ne ducem cu revendicări. Doi, să se transmită pe Facebook. Oamenii erau în stradă, poate pierd bani din cauza grevei, ei nu au văzut nimic din discuții”, a afirmat cunoscutul jurnalist.
Însă, dincolo de greva profesorilor, cel mai grav aspect se referă la o criză generală cu care se confruntă țara. Demisiile în lanț la nivelul unor instituții cheie, culminând cu demiterea șefului ANAF, Lucian Heiuș, la cererea premierului Nicolae Ciucă, trădează faptul că „am ajuns la fundul sacului”, a punctat Ion Cristoiu.