Nicolae Ceaușescu a cerut intervenția armatei, după cutremurul din 1977
Dan Constantin, senior editor al ziarului național „Jurnalul”, a povestit duminică, 12 februarie 2023, primul ordin dat de Nicolae Ceaușescu după ce a avut loc marele cutremur din 1977.
Potrivit spuselor sale, fostul președinte al României din perioada regimului comunist a ordonat intervenția Armatei, pentru că mijloacele pe care zona civilă le avea atunci nu se puteau compara cu ceea ce avea armata națională.
„Pentru cei care au trăit cutremurul din 1977, cu siguranță nu îl pot uita. Eram la etajul unu în momentul cutremurului, iar neoanele se rupeau ca niște creioane. Pe Bulevardul Magheru au fost cele mai mari distrugeri, doar tancurile mai puteau circula.
Primul ordin pe care l-a dat Ceaușescu a fost ca armata să intervină. Intervenția armatei a fost esențială pentru că mijloacele pe care zona civilă le-ar fi avut și care acum sunt trecute în responsabilitatea ISU nu se pot compara cu ceea ce avea armata atunci. Armata pe atunci era foarte bine echipată, era extinsă cu sute de mii de oameni.
Datorită profesiei, am văzut cum au evoluat intervențiile de după cutremur. Fotografia cea mai puternică ca impact pe care mi-o amintesc este la blocul Continental unde și-au găsit sfârșitul Bocăneţ și Doina Badea. Am văzut fotografia lui Bocăneţ într-o ramă cu sticla spartă”, a povestit, duminică, Dan Constantin în cadrul unui interviu acordat pentru Antena 3 CNN.
România ar fi depășită de un dezastru precum cel din Turcia
Declarația sa a fost făcută în contextul în care de când a avut loc dezastrul din Turcia, cetățenii români se întreabă ce ar face autoritățile române dacă un mare cutremur ar afecta și țara noastră.
Din nefericire, șeful SMURD București, doctorul Bogdan Oprița, este de părere că țara noastră nu este pregătită pentru un astfel de dezastru.
Deja se știe că multe clădiri din România nu sunt pregătite pentru un cutremur asemănător cu cel din Turcia, iar medicii trag un semnal de alarmă și spun că nici sistemul sanitar nu ar face față. De asemenea, o altă problemă semnalată de personalul medical este lipsa cunoștințelor populației privind acordarea primului ajutor.
„Când se va produce un dezastru, va fi haos. Oricum va fi haos, indiferent de cât de bine pregătiţi suntem. Însă sistemul trebuie să fie pus la punct, astfel încât oamenii care acţionează în cadrul acestui sistem să reducă cât se poate de mult acest haos. Autorităţile din Turcia sunt depăşite, da (…) Turcia este bine organizată. Poate mai bine decât noi. Deci dacă ei au cerut echipe de căutare salvare se duc (…).
Dacă pe mine mă scoateţi din această instituţie şi mă îmbracaţi în haine civile şi mă puneţi pe stradă şi îmi cereţi să acord asistenţă unui pacient traumatizat cu mâinile goale, nu am ce să îi fac mare lucru. Echipele pe care le pregăteşti şi le ai sunt echipe care acţionează în cadrul unui sistem.
Putem să spunem că sunt suficiente raportat la numărul de victime pe care le estimăm, dar numărul de victime nu poate fi niciodată estimat, pentru că depinde de foarte multe lucruri. Depinde dacă se produce ziua, când oamenii sunt la serviciu, copiii la şcoală şi aşa mai departe sau dacă se produce la miezul nopţii, când toată lumea doarme”, a explicat Bogdan Opriţa, relatează sursa citată anterior.