Bucureștenii ar putea ajunge-n stradă, în urma unui cutremur mare la fel ca cel din 1977. Clădirile din Capitală ar fi făcute praf de un seism mare, ne avertizează un român care a făcut o simulare pe calculator.
Cum ar arăta Capitala, după un cutremur mare ca cel din 1977?
În urma dezastrului din Turcia, oameni din lumea largă au început să se sperie numai gândindu-se la cutremure, inclusiv românii. De câteva luni bune, românii stau cu frica-n sân, chiar dacă seismologii au dat asigurări în repetate rânduri că un cutremur mare, la fel ca cel care a lovit Capitala în 1977, nu va avea loc prea curând.
Declarațiile seismologilor nu l-au împiedicat pe Michael, un român mutat de zece ani în Statele Unite ale Americii, să facă o simulare pe calculator pentru a vedea cum ar arăta Capitală în urma unui cutremur la fel de mare ca cel din 1977.
Michael a studiat arhitectura, iar acum face animații cu cele mai mari metropole din întreaga lume. Pentru a ilustra efectele unui mare cutremur în București, a muncit o lună întreagă. A obținut toate datele despre structurile clădirilor din București de la Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic.
Clădirile mai vechi de patru decenii nu ar avea nicio șansă în fața unui mare seism. Nici măcar clădirile noi nu sunt 100% sigure. Clădirile construite în anul 1935 s-ar prăbuși în câteva clipe. Nici clădirile construite în anii 80, anii 90 și după 2010 nu ar rezista prea mult timp.
„Construcția modelului care în total are aproximativ 25.000 de obiecte, deoarece am vrut să fiu foarte specific, deci am nu numai că am simulat grinzi și planșele de beton ș.a.m.d., dar chiar am simulat elemente precum la geam…. geamurile”, a spus Michael pentru cei de la Kanal D.
„Aceste animații sunt un instrument foarte bun de conştientizare pentru că oamenii nu cred până nu văd cu ochii lor”, a spus un reprezentant al Asociației pentru Reducerea Riscului Seismic.
În București, sunt aproape o mie de clădiri încadrate în diferite clase de risc seismic, care indică fragilitatea lor în fața cutremurelor. În Capitală, există peste 1500 de imobile încadrate în categorii de urgență, care au nevoie de reabilitare, dar care nu au fost expertizate.
Următorul cutremur devastator va avea loc peste 16 ani, crede prof. Mărmureanu
Potrivit seismologului Gheorghe Mărmureanu, care a studiat toate cutremurele din anul 1701 până acum, următorul cutremur devastator va avea loc peste 16 ani, adică în anul 2040. El efectuează calcule zilnice. În următorii zece ani, nu se așteaptă la un cutremur mare în România. În caz contrar, va anunța din timp populația țării.
Potrivit spuselor sale, cele mai vulnerabile zone din Capitală sunt cartierul Pantelimon și zona dintre Piața Romană și Unirii. La popul opus, cartierele Militari, Drumul Taberei și Dristor sunt cele mai sigure datorită construcțiilor mai solide și a numărului mai mic de blocuri înalte.
„Sunt lucruri curioase cu Vrancea. Există niște cutremure puternice, a fost în 1800 cel mai puternic, foarte adânc, de la Moscova până la Cairo. Energia a fost consumată, aceste cutremure au loc la adâncimi diferite, coordonate pe plan orizontal, chiar eu am publicat o lucrare, un fel de istorie a cutremurelor din 1701 până acum.
Părerea mea este că nu poate fi vorba de un cutremur catastrofal până în 2040”, a explicat el în cadrul unei intervenții TV pentru România TV.