Profesorul George Mărmureanu a dezvăluit când este cel mai probabil să se producă un cutremur de magnitudine mare în România. De asemenea, specialistul a vorbit despre pagubele pe care un astfel de seism le-ar putea produce.
Potrivit acestuia, este puțin probabil să aibă loc un seism major în țara noastră în următorii 20 de ani.
Când s-ar putea produce un seism foarte puternic în România?
George Mărmureanu a spus că în România, problema nu o reprezintă cutremurele de suprafață, deoarece au o magnitudine foarte mică, iar cele care provoacă pagube semnificative sunt cele de adâncime.
Totodată, a spus că un seism de o magnitudine similară celui din 1977 nu s-ar putea produce înainte de 2040.
„În România, nu este cazul cutremurelor de suprafaţă. România are cutremure de suprafaţă foarte mici. În fiecare zi avem două-trei.
Problema se pune în cazul cutremurelor foarte adânci, la peste 100 km, pentru că ele sunt cele care produc dezastre. De abia după 1964 s-a pus problema în România proiectării clădirilor anti-seismice.
Cutremurul din 1977 a fost un caz anormal, din statistica totală. Spre exemplu, cutremurul din 4 martie 1977. Înaintea lui a mai fost un cutremur, în octombrie, de 6.2, deci o magnitudine importantă pentru Vrancea. Când spun că nu poate fi mai devreme un cutremur de 2040, mă refer că va fi de peste 7, 7.2 – 7.4”, a explicat acesta pentru România TV.
Despre cutremurul din 1977
Geologul a relatat că a studiat datele despre toate cutremurele din România de după anii 1700, iar concluzia sa a fost că următorul seism mare ar putea apărea chiar și după 100 de ani.
De asemenea, a spus despre cutremurul din martie 1977 că a fost un caz special.
„Eu m-am ocupat de toate cutremurele care au fost după 1700. În România au fost cutremure mari, în 1738, 1838, 1940. Următorul mare cutremur ar fi peste 100 de ani.
A mai fost şi un alt cutremur foarte mare şi adânc, în 1802. S-a simţit puternic, de la Moscova până la Cairo, în Egipt şi nu a murit nimeni. Aici a fost marea curiozitate. A fost chiar de ziua Sfintei Parascheva. În Bucureşti, aproape toate bisericile au fost căzute la pământ.
Cutremurul din 1977 a fost unul mare şi nu intră în statistica normală, dar trebuie să ştim un singur lucru, pentru că el este o urmare din cauza cutremurului din 1940, care a fost foarte mare. Toate marile clădiri din Bucureşti au fost puternic afectate”, a conchis George Mărmureanu.