Marele cutremur în România? Anunțul venit direct de la Guvern. Se pregătesc chiar acum

Cutremur

SURSA FOTO: Dreamstime

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunțat ce s-ar întâmpla dacă în România ar avea loc un cutremur major, precum cele din Turcia. Iată la ce ar trebui să se aștepte oamenii.

Fiecare județ din România este pregătit în caz de cutremur

„Ce se va întâmpla dacă un mare cutremur va străbate România?” este întrebarea care stă pe buzele oamenilor de când a avut loc tragedia din Turcia.

În cadrul ședinței de Guvern de miercuri, 8 februarie 2023, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a vorbit despre capacitatea autorităților române de a face față la asemenea situații de criză.

Potrivit spuselor sale, fiecare judeţ deţine două containere cu echipamente şi echipaje de câte 25 de persoane, cu personal specializat Ro-USAR, certificat, astfel echipele medicale SMURD sunt pregătite în orice moment să facă față unui mare cutremur.

„Vă informez că fiecare judeţ din ţară deţine două containere cu echipamente şi echipaje de câte 25 de persoane, cu personal specializat Ro-USAR, certificat, astfel echipele medicale SMURD sunt pregătite în orice moment”, a declarat, miercuri, Lucian Bode.

România este prima țară din UE care a ajuns în zona grav afectată de cutremurele din Turcia

Referitor la ajutorul acordat Turciei, acesta a anunțat că „România este prima ţară din Uniunea Europeană care a ajuns în zona puternic afectată de seria de cutremure”.

Până acum, echipa formată din salvatori români a reuşit în mod integrat să salveze trei persoane de sub dărâmăturile clădirilor din Turcia, iar acţiunile de salvare continuă.

„Analizăm posibilitatea de a oferi sprijin Siriei, o ţară de asemenea greu încercată de acest dezastru, deja solicitările au venit pe Mecanismul european şi sunt în procesare şi România va fi parte şi din acest sprijin”, a precizat ministrul Afacerilor Interne.

Lucian Bode a păstrat legătura cu autorităţile turce, solicitările de sprijin din partea lor au continuat şi în urma discuţiilor cu ei, iar prioritare acum sunt echipele de căutare şi echipele de salvare, de aceea numărul românilor trimiși în Turcia s-a dublat, al doilea modul însumând 58 de salvatori.

„Dată fiind situaţia extrem de dificilă din Turcia, s-au trimis astăzi, cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale din România, echipamente care vor asigura buna organizare. Toată această mobilizare rapidă de forţe ne arată (…) stabilitatea unui sistem naţional de urgenţă, unul puternic, consolidat în timp, cu mult efort şi cu mult sacrificiu.

Totodată, timpul minim de răspuns evidenţiază în aceste zile şi arată importanţa deţinerii unui sistem de urgenţă integrat, care răspunde rapid la nevoile cetăţenilor.

Prin fondurile europene accesate de structurile de coordonare ale Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), de aproape un miliard de euro, pentru echipamente, autospeciale de intervenţie, avioane, elicoptere dar şi implicarea în module de pregătire a personalului, iată că ţara noastră este mai pregătită în a face faţă acestor situaţii de de urgenţă majoră”, a adăugat Lucian Bode.