Marele cutremur care va lovi România! Toţi românii trebuie să fie pregătiţi

cutremur azi, seism, adăposturi, Romania

SURSA FOTO: Dreamstime

Pregătiri pentru marele cutremur din România! Un colonel în retragere a vorbit despre acest subiect delicat. Toți românii trebuie să afle.

Marele cutremur din România! Ce trebuie să știi înainte să se întâmple

Ce trebuie să știi înainte de marele cutremur din România? În caz de război sau cataclisme, o rețea vastă de adăposturi de protecție civilă este disponibilă în România.

Românii nu știu că există o hartă interactivă care evidențiază aproximativ 5.000 de astfel de locuri.

Totuși, este important de menționat că buncărul anti-atomic de sub Parlament nu este marcat pe aceasta.

Adăposturile oferă cetățenilor opțiunea de a se refugia în situații extreme, având în vedere diverse amenințări potențiale.

România dispune de aproximativ 5.000 de locații desemnate ca adăposturi de protecție civilă, conform listei întocmite de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

E util de știut, în caz că ne va lovi „marele cutremur”, că aproximativ o treime dintre acestea se găsesc în Municipiul București și în comunele din împrejurimile Capitalei.

Bucureștiul beneficiază de 1.337 de adăposturi, iar în comune precum Chitila, Voluntari sau Balotești, există alte 253 de astfel de locuri de refugiu.

O aplicație web dedicată, menită să simplifice localizarea acestor adăposturi, poate fi accesată la adresa adapostulmeu.ro.

Este important să subliniem că aceste adăposturi nu reprezintă construcții special concepute în acest sens, ci sunt, de cele mai multe ori, amenajări realizate în subsolurile unor imobile deja existente.

Ele există fie în spațiile ocupate de companii, fie în locuințele persoanelor fizice.

SURSA FOTO: Dreamstime

Adăposturi în București. Câteva exemple

În inima Bucureștiului, de-a lungul Căii Victoriei, oamenii pot găsi adăpost în subsolul clădirilor CEC sau sub Muzeul Național de Istorie.

Un astfel de adăpost se află în zona centrală a orașului, la adresa Calea Victoriei nr. 15. Aici, există adăpostul de protecție civilă nr. 4450, situat sub clădirea CEC Bank.

Dacă ne lovește „marele cutremur”, e bine de știut că un alt adăpost se găsește pe Calea Victoriei la numărul 12, în subsolul unui bloc.

De asemenea, la aceeași adresă, există adăpostul 3924, situat sub Muzeul Național al României.

În zona Universității, este disponibil adăpostul 4481, localizat în parcarea subterană.

La ordinul lui Ceaușescu a fost construit adăpostul anti-atomic de sub Palatul Parlamentului, printre puținele de felul lui din țară.

Acesta nu a fost plasat pe harta interactivă. Motivul este, probabil, acela că el nu este destinat pentru oameni de rând, ci pentru elitele mediului politic/militar.

Colonelul (r) Mihai Bartoș a oferit mai multe informații despre acest buncăr

Colonelul (r) Mihai Bartoș, fost comandant al sectorului militar la Casa Poporului, a confirmat existența acestui buncăr de mari dimensiuni.

El a fost construit la ordinul lui Nicolae Ceaușescu. Colonelul îl compară cu un submarin subatomic, el coboară până la cota -55 metri și are o suprafață de 2.000 de metri pătrați, astfel că ar rezista fără probleme la marele cutremur care ar putea zgudui România.

„Era perioada când se făceau buncăre în toată lumea, pentru că era perioada Războiului Rece. Adăpostul de sub Casa Poporului este mai deosebit, pentru că ideea lui Ceaușescu era ca acolo să se strângă toată conducerea statului. Adăpostul este destul de mare, cât un bloc cu 3 etaje, și are apartamente pentru conducători.

Adăpostul coboară până la cota – 55 metri și are o suprafață de 2.000 de metri pătrați.

La primul nivel este o sală de comandă, pentru că președintele României, indiferent cine este el, devine comandant suprem și de acolo coordonează toată activitatea.

La celălalt nivel sunt dormitoarele și o sală de operațiuni. Un nivel mai jos se află, unde este puț de mare adâncime, centrala de aer condiționat, generatoarele electrice, adică tot ce este nevoie ca adăpostul să poată funcționa, iar șeful statului, împreună cu acest centru de comandă, să reziste cel puțin o lună de zile.

Este ca un submarin atomic. Așa cum a fost atunci dotat, este și în prezent: în fiecare lună se schimbă totul, adică în permanență acest adăpost poate să primească ‘musafirii’ pentru orice eventualitate.

Aceste tuneluri sunt secționate din loc în loc cu niște uși metalice etanșe, care se acționează hidraulic. Ele pornesc numai la comandă și pot să se blocheze deodată complet, astfel încât nu mai intră și nu mai iese nimeni de acolo”, a declarat Mihai Bartoș pentru Antena 3 CNN, în anul 2021.