Ele au finanțat cruciadele, războaiele sfinte binecuvântate de papă, dar, în ultimă instanță, războaie duse pentru dominația economică.

Chiar și tatăl lui Dante a fost bancher, dar unul modest, limitându-și activitatea la mici împrumuturi date unuia și altuia.

Bancheri mari erau Portinari, din a căror familie era Beatrice, dar mai bogați erau Bardi, cele două familii înrudindu-se prin căsătoria Beatricei cu Simone.

Astfel, femeia iubită de Dante, candida Beatrice, a sfârșit prin a se înrudi cu unul dintre cei mai șmecheri aventurieri ai epocii, Musciattino Bardi, care din cetățean al Florenței a ajuns negustor în Franța și apoi cavaler. Cu toate că-și zicea bancher se ocupa numai cu camăta și înșelătoria, fiind implicat într-un proces celebru, ca bănuit de otrăvirea a două regine.

Dante a fost și om politic

Durante degli Alighieri, cunoscut ca Dante Alighieri, s-a născut în luna mai 1265, Florența, și a murit pe 14 septembrie 1321, la Ravenna

A fost un poet și filozof italian, om politic florentin, cel mai mare scriitor european din Evul Mediu. Autor al „Divinei Comedii”, capodoperă a literaturii universal. Dante este primul mare poet de limbă italiană, Sommo Poeta („poet în cel mai înalt grad”).

„Dante era de statură mijlocie, cu un umblet grav și liniștit. Avea o față lungă, nasul acvilin, ochii mari, pielea brună, părul negru și des, totdeauna cu o căutătură melancolică și gânditoare”, îl descrie Giovanni Boccaccioîn  Trattatello in laude di Dante.

Cel mai semnificativ eveniment al tinereții, după cum singur spune în opera sa „La Vita Nuova”, este întâlnirea în 1274 cu Beatrice (nobila florentină Bice di Folco Portinari), pe care o vede în numai trei ocazii, fără să fi avut oportunitatea de a-i vorbi vreodată. Îndrăgostit de ea până la adorație, Beatrice devine simbolul angelic al grației divine, pe care o va cânta exaltat în „La Vita Nuova” și mai târziu în „Divina Commedia”.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric