Marele jaf din timpul pandemiei! Aproape 5 miliarde de lire au dispărut chiar de sub nasul lor: Supravegherea a fost de-a dreptul deplorabilă

Sursă: Dreamstime

Fraudele masive au implicat împrumuturi guvernamentale de urgență acordate companiilor din Mare Britanie în timpul pandemiei. În urma dezvăluirii, un secretar de stat în Ministerul Finanțelor de la Londra, însărcinat cu supravegherea cheltuielilor şi reducerea fraudei, a decis să își dea demisia.

Marele jaf din timpul pandemiei! Aproape 5 miliarde de lire au dispărut chiar de sub nasul lor: Supravegherea a fost de-a dreptul deplorabilă

Un secretar de stat în Ministerul Finanţelor de la Londra, Theodore Agnew, însărcinat cu supravegherea cheltuielilor şi reducerea fraudei, a demisionat luni, 24 ianuarie, după dezvăluirile respective, conform informațiilor transmise de reuters.com

Într-un discurs în Camera Lorzilor, din care face parte în rândurile Partidului Conservator, acesta a informat că ministerul britanic al finanţelor pare să aibă „puţine cunoştinţe sau interes” în ceea ce priveşte impactul fraudei asupra societăţii noastre.

Fraude de peste 4 miliarde de lire sterline

Așadar, Theodore  Agnew s-a adresat Camerei Lorzilor pentru a aduce clarificări cu privire la fraude de peste 4 miliarde de lire sterline legate de împrumuturi în timpul pandemiei.

„Supravegherea din partea Departamentului pentru Afaceri şi a Băncii Britanice de Afaceri a fost de-a dreptul deplorabilă”, a spus el.

Potrivit declarației respective, s-au făcut „greşeli de începător”, cum ar fi acordarea de împrumuturi pentru mai mult de o mie de companii care „nici măcar nu erau în afaceri când a apărut COVID-19”.

„Având în vedere că sunt ministrul pentru combaterea fraudei, ar fi necinstit din partea mea să rămân într-o funcţie pe care nu sunt capabil să o fac cum trebuie”, a spus el, explicându-şi demisia din funcţia de secretar în Ministerul Finanţelor şi din cabinetul primului ministru.

Trebuie menționat că decizia a fost salutată atât de colegii săi conservatori, cât şi de cei laburişti, ca fiind un semn de integritate rară. Biroul primului ministru a declarat că frauda este „inacceptabilă”. Amintim că Biroul Naţional de Audit, care controlează cheltuielile din sectorul public, a evidenţiat în luna decembrie „nivelul ridicat” de fraudă în cadrul unui program de împrumut de urgenţă, estimat de guvern la 4,9 miliarde de lire sterline, calificând drept „inadecvate” eforturile executivului de a recupera o parte din această sumă.