Klaus Iohannis a decis să intre în competiţia pentru funcţia de secretar general al Alianţei Nord-Atlantice (NATO). Totuși, îl are drept contracandidat pe premierul olandez Mark Rutte, notează EFE.
Klaus Iohannis îl are drept contracandidat pe Mark Rutte
La rândul lui, premierul olandez Mark Rutte se retrage din politica naţională. Potrivit sursei menționate, acesta este văzut ca favorit.
Până la anunțul lui Iohannis, era singurul candidat pentru a-l înlocui pe norvegianul Jens Stoltenberg. Acesta conduce NATO din 2014 şi va demisiona în septembrie.
Publicația menționată amintește că Rutte are sprijin din partea SUA, Germaniei, Marii Britanii şi Franţei, printre altele.
Totuși, Ungaria a declarat că se va opune prin veto candidatului olandez din cauza criticilor sale din trecut la adresa guvernului de la Budapesta.
Alte țări, precum Bulgaria, Turcia și România au respins candidatura lui Rutte.
De asemenea, România şi alţi parteneri estici au cerut o mai mare reprezentare în structurile NATO, mai ales într-un moment tensionat în securitatea regională.
România cheltuieşte 2,5% din PIB pentru apărare în acest an. Totodată, autoritățile din țară au demarat un program ambiţios de modernizare prin achiziţionarea de avioane de luptă americane F-35. Acestea sunt considerate cele mai moderne din lume.
Procesul de alegere a secretarului general al NATO necesită unanimitate
Amintim că procesul de alegere a secretarului general al NATO necesită unanimitate din partea tuturor celor 32 de state membre. Totodată, acest post trebuie să revină unui european.
Potrivit sursei menționate, posibila alegere a lui Iohannis ar marca o etapă istorică. Ar fi primul est-european care ar ocupa cea mai înaltă poziţie în cadrul alianţei, dacă obține mult dorita funcție.
În momentul de față, România este reprezentată la nivel înalt în cadrul NATO de Mircea Geoană, secretar general adjunct.
Klaus Iohannis a anunţat marţi, 12 martie, că a decis să intre în competiţie pentru funcţia de secretar general al NATO, asumându-şi această candidatură în numele României.
El a susținut că „este momentul ca ţara noastră să îşi asume o şi mai mare responsabilitate în cadrul structurilor de conducere euroatlantice”.
Printre altele, șeful statului a vorbit despre o nouă perspectivă a Alianţei şi de importanţa Europei de Est în realizarea acesteia.