Marele plan al lui Viktor Orban

Premierul ungar Viktor Orban a declarat luni că „marele plan” este ca turcii şi ungurii să fie „câştigători împreună în secolul al XXI-lea”. Declarația oficialului ungar vine după semnarea unui acord bilateral de parteneriat strategic prioritar cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, relatează MTI.

Cei doi lideri au semnat o declarație politică comună prin care au trecut relațiile lor la „nivelul de parteneriat strategic avansat”, pe care Orban l-a descris ca fiind „expresia celei mai strânse, prietenoase, fraterne și politice cooperări”.

În timpul conferinței de presă, Orban a declarat că țara sa „caută aliați cu care putem câștiga”. Premierul ungar a adăugat că, deşi ungurii au „pierdut secolul anterior”, acum planul este de a „câştiga secolul XXI”.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan a fost primit cu onoruri militare în istorica Piață a Eroilor din Budapesta. Premierul Viktor Orban i-a făcut cadou lui Erdogan un cal Nonius, deși liderul turc a căzut de pe cal în anul 2003.

„Cadoul de la o națiune ecvestră la alta”, a scris Orban pe Facebook.

În schimb, Orban a primit în dar o mașină electrică fabricată în Turcia, a cărei fotografie a postat-o pe conturile de socializare.

„Cea mai bună afacere pe care am făcut-o vreodată! Pentru un cal putere, am primit 435. Bun venit în Ungaria președintelui Erdogan”, a scris el.

Colaborare ungaro-turcă și în sectorul apărării

Tot luni, o companie turcă şi una ungară din sectorul apărării au anunţat crearea unei societăţi mixte vizând dezvoltarea şi producţia de vehicule de luptă blindate turceşti Gidran la un centru din Gyor (vestul Ungariei).

Raba Jarmu şi Nurol Makina Ungaria, subsidiara companiei turce Nurol Makina ve Sanayi, au anunţat acordul în acest sens pe site-ul bursei din Budapesta, precizând că vehiculele vor fi destinate în primul rând forţelor armate ungare, a mai consemnat MTI.

În ultimii ani, Ungaria a urmat o politică de deschidere spre est, nu numai către Rusia, ci și către China și țările din Asia Centrală.

Ungaria, cu o populație de aproape 10 milioane de locuitori, este singurul stat membru al UE care a menținut legături strânse cu Kremlinul de la începutul războiului din Ucraina.