Ungaria și Bulgaria își întăresc colaborarea în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze naturale și utilizarea energiei nucleare. Ambele țări resping orice formă de discriminare negativă împotriva acesteia din urmă.
Ungaria și Bulgaria își întăresc colaborarea în domeniul energiei
Ungaria și Bulgaria și-au consolidat alianța în domeniul securității aprovizionării cu gaze naturale și utilizării energiei nucleare, a declarat Peter Szijjarto, ministrul afacerilor externe și comerțului din Ungaria, într-o conferință de presă la Budapesta. Acest parteneriat strategic contribuie semnificativ la securitatea energetică pe termen lung a Ungariei.
Cea mai mare parte a gazelor naturale importate de Ungaria provine din Rusia, fiind livrată prin gazoductul TurkStream, care traversează Turcia, Bulgaria și Serbia. În 2023, Ungaria a primit 5,6 miliarde de metri cubi de gaze naturale prin această rută, acoperind aproximativ 65% din consumul anual al țării.
„Avem în mod clar un interes ca gazoductul TurkStream să rămână o rută sigură şi fiabilă pentru livrările de gaze către Ungaria”, a subliniat Szijjarto.
Ungaria a primit peste 2,5 miliarde de metri cubi de gaz prin TurkStream până acum în acest an, iar acest volum este aşteptat să se dubleze până la sfârşitul anului, a precizat ministrul ungar.
În discuțiile purtate cu ministrul bulgar al energiei, Vladimir Malinov, Bulgaria a reiterat angajamentul de a asigura funcționarea continuă și sigură a gazoductului TurkStream. Szijjarto a declarat că Bulgaria a garantat încă o dată că „putem continua să ne bazăm pe ei și pe abordarea lor corectă în perioada următoare”.
Colaborarea dintre cele două țări se extinde și în domeniul energiei nucleare
Pe lângă importanța gazelor naturale, Ungaria și Bulgaria colaborează strâns și în domeniul energiei nucleare. Ambele țări consideră energia nucleară ca fiind esențială pentru securitatea lor energetică.
Ministrul afacerilor externe și comerțului din Ungaria a spus că Bulgaria are, de asemenea, o centrală nucleară și intenționează să crească ponderea energiei nucleare în mixul său energetic, referindu-se la progresul extinderii centralei nucleare de la Paks.
Ungaria și Bulgaria resping orice formă de discriminare negativă împotriva energiei nucleare, considerând că orice încercare de a submina cooperarea nucleară sau inițiativele care vizează restricționarea utilizării acestei forme de energie reprezintă un atac la adresa securității lor energetice.
„Orice încercare de a submina cooperarea noastră nucleară este un atac la adresa securității noastre energetice”, a subliniat Szijjarto.