Andrei Gheorghe, unul dintre cele mai cunoscute nume din media românească, s-ar fi aniversat astăzi. A fost un om care a lăsat o amprentă de neșters în radio și televiziune. A murit subit în martie 2018, la doar 56 de ani, într-un moment în care nimeni nu se aștepta la o astfel de tragedie. În acest context, astăzi, când s-au împlinit 7 ani de la plecarea sa, aducem în prim-plan câteva dintre amintirile și mărturisirile sale cele mai semnificative.

Andrei Gheorghe a fost un om sincer și direct

Într-un interviu din 2016, Andrei Gheorghe a vorbit despre natura sa profundă și despre trăirile care îl frământau.

„Sunt un sceptic, sunt aici de atâta amar de vreme, nu m-ai prins niciodată contrazicându-mă. Zic multe despre mine, dar niciodată altele. Sunt acelaşi. Nu suport proştii, reacţionez repede, mă rog la Dumnezeu să mă scape de mânie şi de furie, care mă mănâncă pe dinăuntru, să-mi dea înţelepciune. Ăsta sunt. Şi dacă îţi sunt prieten, nu sunt dur, arogant, din contră sunt calin şi pupăcios“, a mărturisit Andrei Gheorghe pentru adevărul.ro.

Această sinceritate și modestie se reflectau nu doar în cuvintele sale, ci și în comportamentul său public. Gheorghe era un om care trăia fără jenă și își exprima cu desăvârșire personalitatea, oricât de controversate ar fi fost opiniile sale.

Un iubitor al României și al muzicii românești

„Mie îmi place România, îmi place muzica românească, îmi plac manelele, îmi place să beau vin cu prietenii şi să mănânc gogonele şi brânză. Dar n-am nicio treabă să sparg seminţe. Care-i problema? E foarte mişto, ia lăsaţi-mă în pace. Nu am nicio jenă, mă simt bine. Şi eu sunt ăla care a ascultat Deep Purple, Led Zeppelin, Gentle Giant, Tangerine Dream, tot”, declara Andrei Gheorghe despre gusturile sale muzicale, demonstrând o libertate de exprimare aparte.

Aceasta a fost și filosofia sa de viață – o abordare nonconformistă, fără prejudecăți, în care își cultiva gusturile proprii fără a ține cont de normele impuse de societate. A devenit o figură emblematică pentru cei care l-au apreciat și respectat pentru autenticitatea sa.

Călătoria spre cariera în media

Povestea lui Andrei Gheorghe în lumea media a început într-un moment de dificultate.

„Nu aveam de muncă, nu aveam bani. Muream de foame. Doi ani nu am făcut nimic altceva în afară de activism politic, din banii pe care îi pusesem deoparte. Căram totul de acasă la sediul PNL, maşină de scris, stilouri, orice, nu conta. Mergeam la toate mitingurile, în toate comunele, luam parte la toate bătăile, doar că la un moment dat, pur şi simplu nu mai aveam din ce să trăiesc. Toti aveau un job şi partidul venea pe locul doi, eu făceam doar asta”, spunea el despre începuturile sale.

Andrei Gheorghe și-a continuat povestea carierei sale în media cu o intrare în echipa Radio Constanța, ca redactor. Nu știa la acea vreme ce înseamnă acest job, dar dorința de a înfrunta necunoscutul și de a evolua profesional l-au făcut să apuce acest drum.

„Am încercat să mă angajez inclusiv ca metodist la o Casă de Cultură din comuna Cumpăna, habar nu aveam ce presupunea, era un job de unde luai un salariu.  Aveam un loc de muncă. Şi atunci au dat ăştia de la Radio Constanţa anunţ, căutau redactor radio. Habar nu aveam ce înseamnă, dar m-am dus”, a spus el.

Rădăcinile și viața personală

Andrei Gheorghe s-a născut pe 14 ianuarie 1962 în Lipețk, Rusia. Tatăl său, român de origine, a studiat la școala de aviație din Lipețk, iar mama sa, rusoaică, era fiica comandantului aceleași școli.

Andrei a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București, secția rusă-engleză. Deși și-a început activitatea în lumea politică, a fost atras în mod deosebit de media, având o carieră impresionantă în domeniu.

Cariera și contribuțiile sale în media românească

Andrei Gheorghe a fost un prezentator și realizator de radio și televiziune cu o carieră remarcabilă. Între 1991 și 1993 a lucrat la Radio Constanța, apoi a fost implicat în proiecte la Radio Sky Constanța, Pro FM București și Pro TV.

Emisiuni precum „Midnight Killer” și „Lanțul Slăbiciunilor” au devenit populare datorită stilului său unic și abordării nonconformiste.

La Antena 1, în 2002 și 2003, Andrei Gheorghe a realizat emisiunea „Gheorghe”, iar la Radio 21 și Radio Total a condus emisiunea „13-14 cu Andrei”. În perioada 2004-2006 a realizat emisiuni precum „Politica, frate!” și „Am o știre pentru tine!” la Realitatea TV. De asemenea, și-a adus aportul în calitate de consilier pe probleme de comunicare al ministrului de Finanțe din acea vreme, Sebastian Vlădescu.

Andrei Gheorghe a fost implicat și în producția de filme, având un rol secundar în producții de renume, cum ar fi ‘Amen’ (2002) al regizorului Costa Gavras și ‘Tinereţe fără tinereţe’ (2007) al lui Francis Ford Coppola.

Un om cu o carieră diversificată

Cariera lui Andrei Gheorghe a fost una complexă, iar activitatea sa în media a fost diversificată. A fost director general la Radio Sky Constanța și Pro FM, director de programe la Media Pro, și consilier în marketing la Antena 1. În 2006, a lansat volumul „Midnight Killer – Banalitatea s-a născut la oraș”, care a fost acompaniat de un CD audio.

De asemenea, a fost implicat în producții media din afaceri internaționale, realizând emisiuni și în Republica Moldova. Chiar și după plecarea sa prematură, amintirea și realizările sale continuă să fie apreciate.

 „Îmi lipsești mult dar știu că „Ești în aer”…”, a scris Vlad Craioveanu ca semn de neuitare.