Helmut Duckadam, eroul de la Sevilla s-a stins cu un mare regret. Marele sportiv mărturisea că nu s-a găsit, sau nu s-a dorit o soluție. Ce dorință nu i s-a îndeplinit acestuia?
Helmut Duckadam, eroul de la Sevilla s-a stins cu un mare regret
Helmut Duckadam, legendarul portar supranumit „Eroul de la Sevilla”, a încetat din viață pe 2 decembrie, la vârsta de 65 de ani. Acesta a murit în urma unor complicații medicale legate de o intervenție chirurgicală la aorta, la Spitalul Universitar din București. Transferul său la Spitalul Militar nu a mai fost posibil, iar Duckadam a părăsit această lume înainte de a-și vedea dorința împlinită.
Duckadam este cunoscut pentru contribuția sa extraordinară la victoria echipei Steaua București în Cupa Campionilor Europeni din 1986. În finala cu FC Barcelona, el a apărat patru penalty-uri consecutive, un record care a rămas neegalat. Această performanță i-a adus titlul de „Eroul de la Sevilla” și recunoașterea internațională.
Marele regret al lui Helmut Duckadam
În ciuda realizărilor sale sportive, Duckadam a trăit cu un mare regret legat de lipsa recunoașterii materiale pentru el și colegii săi. În timp ce 594 de sportivi din alte discipline beneficiază de pensii viagere pentru performanțe excepționale, cei 20 de jucători care au contribuit la victoria din 1986 nu au fost incluși în acest program. Duckadam considera această omisiune o nedreptate gravă.
El a subliniat în mai multe rânduri că nu s-a dorit găsirea unei soluții pentru integrarea acestor fotbaliști în programul de recompense. Fostul sportiv a criticat, de asemenea, lipsa de inițiativă din partea unor foști oficiali ai sportului românesc, precum Emeric Ienei și Anghel Iordănescu, care ar fi putut să sprijine această cauză.
„Din păcate, după aproape 39 de ani, nu s-a găsit (sau nu s-a dorit) să se găsească o soluție pentru a-i integra și pe cei 20 de fotbaliști, dintre care au mai rămas 15, pe lângă cei 594 de sportivi cu pensie viageră.
Cu părere de rău, trebuie spus că nici noi, prin Emeric Ienei (fost secretar de stat în Ministerul Sportului) sau Anghel Iordănescu (fost senator), nu am făcut nimic în acest sens”, declara Helmut Duckadam în urmă cu ceva timp.
Speranțele neîmplinite la aniversarea de 40 de ani
Helmut Duckadam și-a exprimat speranța că, până în 2026, la aniversarea a 40 de ani de la câștigarea Cupei Campionilor Europeni, jucătorii să primească recunoașterea cuvenită. Cu toate acestea, legenda fotbalului românesc nu a mai apucat să vadă această dorință împlinită.
„Poate până la aniversarea a 40 de ani de la acea performanță, care va avea loc pe 7 mai 2026, unii dintre noi să mai apuce să se bucure și ei de o pensie viageră (chiar și neactualizată) pe care ar merita-o din plin!”, spunea Duckadam.