Marele regret al lui Ion Iliescu. Ce era „obligatoriu” să faci de 1 Mai

În urmă cu câțiva ani, cei de la PSD puneau la bătaie sute de mii de mici şi tone de bere pentru a sărbători 1 Mai muncitoresc. Manifestațiile de amploare organizate Marian Vanghelie în Parcul Izvor dar și de alți lideri ai PSD în marile orașe ale țării au fost ani buni motiv de mândrie pentru pesediști dar și un prilej bun de propagandă electorală. Totul s-a sfârșit însă de ani buni iar în acest moment românii serbează ziua de 1 mai la ei acasă, în izolare.

Puterea micului și a berii s-a făcut cu adevărat simțită prezența începând cu anul 2006. Aflat la conducerea PSD, Mircea Geoană a decis să dea dea o semnificație aparte acestei zile. Începând cu acel moment, partidul a devenit „roșu” iar defilările prin București dar și prin cele mai importante orașe ale țării au reprezentat un moment cheie în strategia electorală a PSD.

Nu mulți își mai aduc poate aminte cum, în anul 2007, PSD a blocat circulația în București pe cele mai importante artere și a organizat un miting de amploare la finalul căruia simpatizanții PSD au primit mici și bere în Parcul Izvor.

Un an mai târziu, un alt miting de amploare l-a plasat în centrul atenției pe cel care candida din partea social-democraților la Primăria Capitalei: Cristian Diaconescu. Și atunci, cei care au mărșăluit – dar nu numai – au primit mici și hamburgeri.

Vanghelie și fotomodelele care să vândă mici

Însuși cel care devenise amfitrionul petrecerilor de 1 Mai – Marian Vanghelie, anunța în 2009 o sărbătoare cu mici, bere și fotomodele care să vândă micii. „Apropo de fotomodele, le punem să facă mici, cele care pot sa vanda cei mai mulți mici le numim Miss 1 Mai”, a spus, atunci, Vanghelie în glumă.

Cum micul a început să fie considerat un simbol al mitei electorale, PSD a decis să-și schimbe brusc strategia.

Astfel încât, în 2010, sub conducerea lui Victor Ponta, PSD a hotărât să pună punct manifestărilor de forță electorală și să ofere românilor proteste în locul petrecerilor fastuoase cu mici și bere.

„Pe 1 mai vor fi proteste în toată țara, în reședințele de județ și în marile orașe”, a anunțat atunci președintele PSD Victor Ponta, care a declarat că, pe această dată, „ținând cont de situația economică, nu e nimic de sărbătorit”.

Din acel moment, micul pesedist nu a mai fost niciodată ceea ce obișnuia să fie în trecut. Liviu Dragnea a ales chiar să plece de un 1 Mai la pescuit iar Viorica Dăncilă a decis să plece din țară, la o conferință a șefilor de guverne din statele care au aderat ultimele la UE.

Regretul lui Ion Iliescu

Amintiri despre ce a reprezentat odată 1 mai muncitoresc are și Ion Iliescu. El a povestit, la un moment dat, cum a evoluat sărbătoarea de 1 Mai de-a lungul timpului în țara noastră. „ Eu am trăit, în copilăria mea, în perioada interbelică, când 1 Mai era marcată ca atare. Erau breslele muncitorești în anii ’38-40 și de 1 Mai se mergea direct la pădure. În istoria Bucureștiului, 1 Mai era sărbătorit în Cișmigiu, care era la începuturile amenajării sale ca grădină publică”, a spus Ion Iliescu pentru ziare.com, prin 2013. În plus, fostul șef de stat a constatat cu regret că zilei de 1 Mai nu i se mai dă amploarea de altădată „ din partea factorilor oficiali și a structurilor politico-sindicale” și că acum lumea e bucuroasă că are liber și că nu mai merge la muncă.

Interesul național, patru mici și o bere

Un alt partid care a preluat ideea petrecerilor fastuoase cu mici și bere de 1 Mai și a adunat zeci de mii de oameni în jurul grătarelor a fost UNPR-ul lui Gabriel Oprea. Pentru mulți români nu a fost nici acum dat uitării momentul petrecut în 2015, când uneperiștii au ținut să sărbătorească 5 ani de la înființare într-un mod inedit. Atunci, primarul sectorului 2, Neculai Onțanu, a copiat cu succes rețeta colegului său de la cinci, Marian Vanghelie și a oferit simpatizantilor UNPR strânși în Piața Obor, peste 80 de mii de mici si 20 de mii de doze de bere. Oricine a scandat măcar o dată “UNPR!” a primit un tricou roșu cu mesajul “Interesul Național”, patru mititei si o bere.