Ion Iliescu regretă anumite episoade de după Revoluție

Într-un interviu recent acordat în cadrul podcastului fostului ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu, fostul președinte al României, Ion Iliescu, și-a exprimat regretele legate de unele episoade din primii ani de după Revoluție. În ciuda acestor regrete, Iliescu consideră că ceea ce s-a întâmplat în acea perioadă a fost inevitabil, în timp ce ceea ce nu s-a întâmplat era imposibil.

„Nimeni nu se poate vindeca de traume până nu le recunoaște. Iar România trebuia să și le recunoască, să le descrie și să se educe în a le depăși. A fost importantă pentru mine și această tranziție morală, nu doar aceea economică. Pentru că o democrație sănătoasă presupune iertare nu uitare și adevăr nu mistificare. Retrospectiv, regret anumite momente, episoade, situații, întâmplări din primii ani de după Revoluție, dar, cum spunea cineva, ce s-a întâmplat era inevitabil, ce nu s-a întâmplat era imposibil”, a declarat Ion Iliescu.

Fostul președinte consideră că una dintre cele mai mari realizări ale mandatelor sale a fost legată de modernizarea României în trei pași: „o Constituție pe măsură pentru o țară integrabilă și integrată în UE și NATO”.

Provocările din primele etape ale României postdecembriste

Iliescu a subliniat și importanța reconcilierii naționale, menționând că a străduit să promoveze o relație normală cu Regele Mihai și să omagieze rolul crucial al Europei Libere în lupta împotriva comunismului.

De asemenea, el a reamintit înființarea Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România, condusă de Elie Wiesel, pentru elaborarea unui Raport final.

„Provocarea, în primele etape ale României postdecembriste, a fost să depăşim refularea opresiunii în forme de violenţă socială şi necooperare economică. Când oamenii trec de la un regim în care ei nu contează şi nu există la o formă de democraţie perfectibilă, prima tentaţie e ca fiecare să fie pentru sine. Eu mi-am dorit ca România să fie împăcată cu ea însăşi. De aceea, m-am străduit ca relaţia cu Regele Mihai să fie una firească, invitând la reconciliere naţională, am omagiat rolul enorm pe care Europa Liberă l-a avut în comunism şi am înfiinţat Comisia Internaţională pentru Studierea Holocaustului în România, condusă de Elie Wiesel, pentru elaborarea unui Raport final”, precizează fostul şef al statului.