De ce renunțat Florin Călinescu la planul său de a deveni președintele României?

Florin Călinescu a avut mai multe incursiuni pe scena politică din România. Ba chiar a deschis lista de candidați a Partidului Diaspora Unită (PDU) pentru alegerile europarlamentare din acest an.

În luna februarie, chiar le-a spus românilor că ia în calcul o eventuală candidatură la alegerile prezidențiale, precizând însă că decizia sa va decide de rezultatul obținut de PDU la alegerile europarlamentare. Din nefericire pentru el, formațiunea politică a obținut doar 1,8% din voturi, ratând intrarea în Parlamentul European (PE).

„Cred că mă implic. Politic. Dar depinde foarte mult de voi! Adaug. Pentru că sunt câțiva care delirează: e un partid nou. Nou nouţ!”, spunea el la acea vreme.

SRI și SIE i-au garantat lui Florin Călinescu că va deveni președintele României

În urmă cu 24 de ani, Călinescu spune că i s-a propus de către Serviciul Român de Informații (SRI) și Serviciul de Informații Externe (SIE) să fie președintele României, însă le-a refuzat oferta.

Florin Călinescu
SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

„Să începem povestea din anul 2000 când mă cheamă Adrian (Sârbu – n.r.) în birou și zice: ‘Bă, uite cineva vrea să discutați.’ Erau 25 de cetățeni în costume negre, pe care îi recunosc astăzi prin multe partide, cu cămăși albe și cravate. În frunte cu ‘papa’ Virgil Măgureanu.

Ți-o spune Florin Călinescu care atunci a fost invitat de Serviciile României – unite SRI și SIE – cu dovezi pe care le-am cerut și mi s-au prezentat. Românești, evreiești, rusești și americane. Și puțin de la Berlin.

Ziceau: ‘Dom’le, Florin Călinescu în momentul ăsta poate să fie președinte. E cea mai credibilă persoană, are audiența cea mai cutare și cutare…’ (…) Atunci mi-au garantat că sunt președintele României”, a povestit el în cadrul talk show-ului „Tatulici la Fanatik”.

Misiunea SRI este protejarea valorilor democratice şi promovarea intereselor naţionale ale României şi ale aliaţilor săi pentru realizarea securităţii naţionale, asigurarea respectării drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor şi apărarea statului de drept.

Serviciul de Informaţii Externe (SIE) este instituţia de stat specializată în domeniul informaţiilor externe privind siguranţa naţională, apărarea României şi a intereselor sale. Ca parte a sistemului de securitate naţională, activitatea sa începe acolo unde ceilalţi nu mai pot înainta. Pentru a își atinge obiectivele, cei de la SIE sunt pregătiţi de orice sacrificiu. Misiunea lor:

  • culegerea de informaţii relevante pentru securitatea naţională a României, informaţii care asigură baza de decizie pentru autorităţile statului;
  • avertizarea timpurie asupra riscurilor şi ameninţărilor, precum şi întocmirea de evaluări strategice ale mediului internaţional de securitate;
  • desfăşurarea de operaţiuni pentru apărarea şi promovarea intereselor României.