Mioara Roman, audiată la Parchetul General în calitate de martor

Mioara Roman a avut o contribuție semnificativă în peisajul politic post-1989, după prăbușirea regimului comunist. Ea a fost implicată mai ales în calitate de soție a unuia dintre primii premieri ai României libere.

În urma decesului său la vârsta de 83 de ani, survenit vineri, 23 februarie, Mioara Roman a fost rememorată pentru multitudinea talentelor sale. Ea a fost cunoscută pentru activitatea ca jurnalist radio. Ea s-a remarcat și ca traducător și educator în limba arabă. Cu toate acestea, pentru mulți, ea rămâne cunoscută ca partenera lui Petre Roman. El este una dintre figurile-cheie ale perioadei de tranziție post-comunism.

Există puține informații publice despre faptul că atât Petre Roman, cât și soția sa, Mioara, au fost implicați în investigațiile privind evenimentele din decembrie 1989.

Mioara Roman a fost convocată la Parchetul General în Dosarul Revoluţiei, cel în care a fost inculpat Ion Iliescu. Aici, ea a fost chestionată în calitate de martor. Numele ei apare în documentele oficiale ale procurorilor.

Autoritățile judiciare au fost interesate de implicarea soțului său, Petre Roman, în desfășurarea evenimentelor din acel decembrie tragic din 1989. Momentul a fost marcat de pierderea a peste 1.000 de vieți. Amintim că alte 4.000 de persoane au fost rănite în acel moment tragic.

Aportul declarației Mioarei Roman a avut o influență semnificativă în decizia de clasare luată de procurori în 2019 în ceea ce-l privește pe fostul premier Petre Roman.

„Petre Roman nu a fost un veritabil factor de decizie politico-militară al CFSN și nu a contribuit la inducerea în eroare existentă în decembrie 1989, fiind preocupat de situația economică a țării”, au scris procurorii în rechizitoriu.

Petre Roman a fost de acord cu execuția cuplului Ceaușescu

În plus, documentul evidențiază că accesul lui Roman la funcția de prim-ministru a fost favorizat atât de moștenirea sa pe linie paternă, cât și de prezența sa în anturajul președintelui CFSN începând cu 22 decembrie 1989.

Probele indică faptul că Petre Roman a consimțit la executarea soților Ceaușescu în urma unui proces care nu a respectat normele legale.

Cu toate acestea, el nu a fost inițiatorul acestei decizii (spre deosebire de Silviu Brucan și Gelu Voican Voiculescu). Totodată, acordul lui nu a avut loc din poziția unui factor de decizie, așa cum s-a întâmplat în ceea ce îl privește pe Ion Iliescu.

Procurorii au tras concluzia că nu există suficiente motive pentru a-l acuza pe Petre Roman de crimă împotriva umanității.

„Eventual, s-ar putea angaja răspunderea penală pentru o infracțiune de drept comun, dacă de la săvârșirea faptei nu s-ar fi scurs o perioadă de timp foarte lungă și acest gen de infracțiuni nu ar fi supuse survenirii de drept a prescripției răspunderii penale”, mai aflăm din rechizitoriul din anul 2019 din cadrul Dosarului Revoluției.

Petre Roman
Petre Roman / SURSA FOTO: Inquam Photos, Cornel Putan Alin

Mioara Roman a cerut demisia soțului ei în fața Biroului Executiv al FSN

Mioara Roman a fost recunoscută drept o figură influentă în viața și cariera lui Petre Roman. În mai multe rânduri, ea a încercat să-l protejeze și să-l sprijine. Mai ales în momentele dificile.

Unul dintre aceste momente tensionate a fost în timpul mineriadei din 1991. Aceasta a fost subiectul unui dosar extrem de complex investigat de procurori. În cadrul acestui dosar, Teodora Mihăilescu, fost secretar executiv al Biroului Executiv al FSN, a prezentat în instanță un episod interesant.

Conform relatărilor ei, în luna septembrie a anului 1991, Mioara Roman s-a prezentat la Biroul Executiv al FSN și a cerut liderilor partidului să-l îndemne pe Petre Roman să-și dea demisia din funcția de prim-ministru, invocând că acesta este epuizat.

În cele din urmă, la presiunea protestelor de stradă, Roman a fost înlăturat din funcție, iar consecințele politice și economice ale acestui eveniment au avut un impact semnificativ asupra țării. Amintim înghețarea colaborărilor cu organizații precum FMI, BERD, Comunitatea Europeană și Consiliul Europei, scrie Fanatik.

Regretata jurnalistă a vorbit despre asta în romanul ei autobiografic

În cartea sa biografică, intitulată „Prețul Libertății – Reflecții asupra Călătoriei Mele prin Revoluție”, Mioara Roman a oferit detalii ample despre experiența sa în timpul Revoluției din 1989. Totodată, ea a discutat și despre perioada de tranziție către democrație.

Ea a dezvăluit că a fost nevoită să facă sacrificii semnificative, chiar până la compromiterea vieții de familie. Totul, pentru a sprijini aspirațiile politice ale soțului.

„Aș minți dacă aș spune că istoria nu este ispititoare. Aventura mea a fost, însă, mai degrabă a soției și mamei. Iar când aventura ta personală se conjugă la timpul istoriei, ea poate deveni opresivă.

După 1989, mai multe evenimente, istorice – se pare – , mi-au invadat viața și mi-au îngrădit libertatea personală prin povești adeseori greu de purtat. A fost adeseori la fel de greu ca o privare de libertate. Trebuia să-mi recâștig libertatea necontenit, cu ziua și cu ora – cum spuneam uneori. Era altfel decât înainte de ’89.

Am plătit un preț al libertății pe care încă îmi e greu să-l măsor”, mărturisea Mioara Roman, în cartea sa.