Marele secret pentru a alege pepenele perfect. Nu te vei mai păcăli niciodată în piață

Marele secret pentru a alege pepenele perfect poate fi citit mai jos. În acest mod nu te vei mai păcăli niciodată în piață atunci când vrei să cumperi fructul preferat al verii.

Cu toate că este simplu, multe persoane nu știu cum alegi un pepene perfect copt fără să îi faci „dop”, chiar dacă este vorba de un truc extrem de practic. Alegerea unui pepene roșu bun reprezintă o adevărată provocare și există mai multe indicii ce trebuie avute în vedere atunci când alegeți un pepene roșu din piață sau supermarket.

Marele secret pentru a alege pepenele perfect. Nu te vei mai păcăli niciodată în piață

Românii se confruntă cu aceeași dilemă: cum îşi dau seama dacă un pepene roşu este copt, fără să îi faci „dop”, mai ales că la început aceste fructe sunt mai scumpe. În timp ce unii se ghidează după miros, alții îl ciocănesc, să vadă dacă sună a gol, semn că s-a copt bine, iar cei mai neîncrezători îl roagă pe vânzător să-i dea dop rotofeiului, ca să fie siguri că n-au ales un pepene răscopt sau, mai rău, unul de-a dreptul crud.

Iată semnele de care trebuie să ţii seama atunci când alegi un pepene roşu:

Sunetul: bateți uşor în coaja pepenelui şi ascultați sunetul pe care îl scoate. Pepenele nu trebuie să sune a gol. Sunetul unui pepene perfect copt ar trebui să fie plin, iar atingerea ar trebui să creeze o senzaţie de elasticitate, ca şi cum degetele sunt „respinse” de coajă.

Codiţa; un pepene cules de multe zile are codiţa uscată. Alegeți pepenii care au coada încă verde, pentru a avea siguranţa că nu este „trecut”.

Punctul galben: la capătul opus codiţei ar trebui să existe un punct /o pată galbenă sau maronie. Dacă ea este albă sau nu există, înseamnă că fructul a fost cules prea devreme şi nu este suficient copt.

Coaja: un pepene suficient copt nu ar trebui să aibă coaja moale sau zone moi pe suprafaţa lui. Acesta este un indiciu că fructul este prea copt.

Forma: alegeți pepenii care au o formă simetrică, ovală sau rotundă. Evitați-i pe cei deformaţi, turtiţi la un capăt sau cu proeminenţe. Toate acestea pot fi indicii că pepenele a fost expus la soare neuniform (a stat pe o piatră sau a avut umbră) ori nu a fost udat în mod constant. Zonele deformate pot fi crude sau, din contră, uscate.

Greutatea: un pepene greu pentru dimensiunea lui conţine o cantitate mare de apă, ceea ce înseamnă că este perfect copt. Comparați greutatea a doi pepeni identici ca mărime şi alegeți-l pe cel mai greu dintre ei, pentru că acesta va fi mai bine copt.